Sade piiskaa Uuttamaata – kesäkuun sademäärä hipoo jo ennätyksiä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomeen on luvassa tänään rankkoja sadekuuroja. Uudellamaalla voi sataa jopa yli 20 millimetriä tunnissa. Pelastuslaitoksen mukaan Helsingin keskustassa on sattunut yksi laajempi vesivahinko.

Kotimaa
Kävelykadulla kaivosta pulppuaa sadevettä.
Matti Myller / Yle

Rankka sade on huuhtonut jo tunteja Etelä-Suomea ja lisää rankkoja sadekuuroja on luvassa. Vettä voi tulla yli 20 millimetriä tunnissa. Tällä hetkellä saderintama yltää Uudeltamaalta aina Vaasan korkeudelle asti.

– Vettä on tullut paljon, mutta ei tämä ihan tavatonta ole. Satoihan ennen juhannustakin lyhyessä ajassa yli 60 millimetriä. Toki jos sade jatkuu yhtä voimakkaana, voidaan puhua jo oikeasti suurista sademääristä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Sen verran runsaasti sateista on kesäkuussa saatu Helsingissä nauttia, että 25 vuotta vanha ennätys on rikkoutumassa.

– Nyt ollaan ihan hilkulla, että rikotaan kesäkuun sade-ennätys Helsingissä. Kaisaniemen sade-ennätys 136 mm on vuodelta 1981 ja se menee todennäköisesti rikki jo tänään, sillä vettä on tähän mennessä satanut kesäkuussa 135,8 mm.

Sadealue liikkuu hitaasti ja sateet heikkenevät huomisen aikana rintaman liikkuessa kohti pohjoista. Saderintama on laaja, ja tästä johtuen kuurojen runsaimmat huiput ovat paikallisia.

Mittava vesivahinko Lönnrotinkadulla

Pelastuslaitos kertoo laajasta vesivahingosta Helsingin Lönnrotinkatu 20:ssa. Kiinteistössä on useita vuokratoimistotiloja.

Saman rakennuksen kellarissa tapahtui vesivahinko jo viikko sitten, jonka kuivaus oli vielä käynnissä. Kiinteistössä on oma varoitusventtiilijärjestelmä, jonka yhteydessä on kerääjäkaivot sekä oma pumppu. Pumpun teho ei ole riittänyt ja kaivot ovat tulvineet yli, jolloin vettä pääsi kellariin runsaita määriä. Vesivahingon laajuus on useita satoja neliöitä.

Suurin osa vedestä on saatu pumpattua pois. Kohteessa oli neljä Helsingin Pelastuslaitoksen yksikköä sekä Helsingin Vapaapalokunta. Tällä hetkellä paikalla on jälkivahingontorjunnasta vastaava taho. Sama taho oli ollut jo viikko sitten kuivaamassa kellarin aiemman vesivahingon tuhoja, mutta joutui nyt aloittamaan kuivaustyöt alusta.

Pelastuslaitoksen mukaan muualla Helsingissä on sattunut pari pienempää vesivahinkoa. Ne on saatu hoidettua yhden Pelastuslaitoksen yksikön voimin.