1. yle.fi
  2. Uutiset

Uimahallien huoltokausi alkoi – ison altaan tyhjentäminen ja täyttäminen vie aikaa

Uimahallit sulkevat näinä päivinä ovensa yleisöltä vuosihuoltojen takia. Aikaa tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin kuluu muutama viikko. Esimerkiksi Seinäjoella uimahalli on ympäri vuoden niin tehokkaassa käytössä, että kaikki isommat korjaustoimenpiteet on pakko ajoittaa kesään.

uimahallit
Seinäjoen uimahallin altaista vaihdetaan vuosihuollon aikana mm. vedet.
Mirva Ekman / Yle

Uimahalleissa käynnistyvät näinä päivinä vuosihuollot. Esimerkiksi Alajärvellä, Kristiinankaupungissa ja Seinäjoella uimahallit sulkivat ovensa juhannuksena ja ne pysyvät kiinni koko heinäkuun ajan. Kurikassa ja Vaasassa päästään uimaan vielä viikon ajan ja sen jälkeen hallit pannaan kiinni viideksi viikoksi.

Seinäöjoen Uimahalli-Urheilutalon hallimestari Kari Tuovila sanoo, että viisi viikkoa kaikkiin tarvittaviin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin ei ole ollenkaan pitkä aika.

– Kyllä aikataulu on aika tiukka ja tiukemmaksi sen tekee Seinäjoen tapahtumakesä. Meillä jo viikon päästä painaa Tangomarkkinat päälle ja siitä taas viikon päästä on jo seuraava tapahtuma Urheiluhallin puolella eli meillä on käytännössä tämä viikko aikaa tehdä töitä sillä puolella, laskeskelee Tuovila.

Seinäjoen uimahalli on suljettu kesällä vuosihuollon takia.
Mirva Ekman / Yle

Asiakkaita on 2000 parhaina päivinä

Kiirettä pitää myös uimahallin puolella. Aikaa vie eniten altaan tyhjentäminen, täyttäminen ja veden lämmittäminen taas uimalämpöiseksi.

– Tyhjentäminen vie pari vuorokautta ja täyttäminen kolme vuorokautta. Veden lämmittämiseen menee viikon verran, selvittää Tuovila.

Uimahallin vuosihuollon aikana allas pestään ja mm. kaakeleita joudutaan korjaamaan. Vedenkäsittelytilassa kaikki suodattimet, letkut ja liitännät tarkistetaan ja uusitaan tarpeen mukaan.

Eniten kulumista tapahtuu kuitenkin siellä, missä asiakasvirrat liikkuvat.

– Kun ajattelee, että meillä talven ruuhkakuukausina parhaina päivinä käy uimahallissa 1300 asiakasta ja urheiluhallin puolella 700-800 asiakasta, niin kyllähän ne paikat kuluvat.

Kari Tuovilan mukaan kaikki isommat korjaus- ja huoltotoimenpiteet on pakko ajoittaa kesään, koska muulloin halli on auki käytännössä aamusta iltaan. Pakolliset, toimintaa haittaavat viat korjataan tietenkin heti.

– Kolmena päivänä halli avataan aamulla kahdeksalta. Kun ensimmäiset huoltomiehet tulevat silloin töihin kuudelta, on siinä pari tuntia aikaa ja samoin illalla kun halli suljetaan yhdeksältä, jää huoltomiehille tunti aikaa tehdä huoltotoimenpiteitä. Ja välillä tehdään sitten tietysti myös yötöitä, selvittää Tuovila.

Lue seuraavaksi