Punta romahtaa, jalkapallofani voittaa – näin halpa voi olla elämysviikonloppu Lontoossa

Britannian irtautuminen EU:sta tarjoaa suomalaiselle jalkapallo- ja kulttuurimatkailijalle mahdollisuuden elämysviikonlopun järjestämiseen edulliseen hintaan.

talous
Jalkapallofanit seraavat ottelua Emirates Stadiumilla Lontoossa.
Jalkapallofanit seraavat ottelua Emirates Stadiumilla Lontoossa.Hannah Mckay / EPA

Yksi punta vastasi tiistaina noin 1,2 euroa. Viime vuosina kurssi on liikkunut keskimäärin 1,4 tuntumassa.

– Puntahan on romahtanut vielä enemmän dollariin nähden, mutta kyllä muutos on tuntuva myös euroon nähden, kertoo Urheilusanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Eero Laurila.

Laurila on asunut Lontoossa kolme vuotta. Hänen mukaansa jalkapallomatkan järjestäminen Englantiin on nyt mahdollista toteuttaa edullisemmin kuin aikoihin.

– Punnan kurssi on halpa, junalippuja on mahdollista saada vielä suhteellisen edullisesti ja halpalentoyhtiöt eivät ole vielä nostaneet hintojaan. On ollut puhetta, että halpalentoyhtiöt saattaisivat joutua nostamaan hintojaan. Toistaiseksi nämä puheet eivät ole konkretisoituneet, Laurila vinkkaa.

Potentiaalisia vaihtoehtoja Valioliigalle

Suomalaiset ovat perinteisesti Englannin Valioliigan suuria ystäviä. Valioliigan liput ovat kuitenkin aina kohtuullisen kalliita, vaikka Kaleva Travel -matkatoimiston matkaspesialisti Heli Hautanen arveleekin pakettimatkojen hintojen mahdollisesti laskevan punnan kurssimuutoksen vaikutuksesta.

– Viime keväänä Valioliigan ottelumatkapaketti Chelsean ja Leicesterin väliseen Valioliigan otteluun maksoi 654 euroa per henkilö. Matkapäivät olivat 14.5–16.5. Hinta sisältää lennot, majoituksen hotellissa, ottelulipun sekä hotelliaamiaisen. Tällä hetkellä punnan kurssi on halpa. Hinta siis tuskin ainakaan nousee. Syksyn hintoja ei ole vielä päivitetty, mutta punnan kurssi vaikuttaa hyvin todennäköisesti hintoihin, Hautanen arvioi.

Valioliigapeleihin on mahdollista saada lippuja edullisestikin. Usein etenkin isompien seurojen, kutsen Arsenalin, Chelsean ja Manchester Unitedin otteluihin on lipun saadakseen hankittava matkapaketti. Tällöin välityspalkkiot nostavat jonkin verran ottelulippujen hintoja.

Mikäli matkailija on valmis laajentamaan perspektiiviä ja harkitsemaan esimerkiksi Englannin toiseksi korkeimman sarjatason Championshipin ottelua, matka on mahdollista toteuttaa vieläkin edullisemmin.

– Englannissa on kaikenhintaista jalkapalloa. Championshipin liput eivät ole erityisen halpoja, mutta kuitenkin edullisempia kuin Valioliigan otteluissa. Jos mennään seuraaville sarjatasoille, Ykkösliigaan ja Kakkosliigaan, ottelulipun voi saada reippaasti alle 20 punnalla, Laurila kertoo.

Championshipin kausi on tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen, sillä useita vuosia Valioliigassa pelanneet Newcastle United ja Aston Villa putosivat kevään päätteeksi Valioliigasta sarjaporrasta alemmas.

– Voi hyvin kysyä, onko niin massiivinen ero mennä katsomaan Lontoossa Valioliigan ottelua Crystal Palace vastaan Hull tai Championshipissa ottelua Fulham vastaan Newcastle.

Majoitus maksaa

Vaikka katsojana tyytyisi Championshipin otteluun, viikonlopun kestävä matka Englantiin maksaa aina jonkin verran. Laurila muistuttaa, että hotellit ovat Lontoossa aina verrattain kalliita.

Kuitenkin hyvin nopealla aikataululla etsimällä on mahdollista rakentaa peliviikonloppu, jossa lennot, majoituksen ja ottelulipun saa kasaan reilun 400 euron hintaan.

Esimerkkiviikonloppuna voidaan käyttää vaikkapa elokuun kolmatta viikonloppua (19.–21.8.) Esimerkkisuunnitelmassa lähtö olisi perjantaiaamulla 19. päivä elokuuta halpalentoyhtiön koneella. Yhden aikuisen menopaluulippu maksaisi nyt varattuna 166 euroa.

Majoituksessa on hyvä välttää keskustaa ja muita kalliisti hinnoiteltuja alueita. Metroreitin varrelta läheltä St Paulin katedraalia löytyy hotellihuone, jossa kaksi yötä maksaa yhdeltä aikuiselta 179 puntaa eli tämän päivän kurssia käyttämällä noin 218 euroa. Lennot ja majoitus ovat nyt kasassa noin 383 euron hintaan.

Lauantaina 20. elokuuta Championshipissa pelataan täysi kierros. Lontoossa pelataan ainakin kaksi ottelua. Fulham vastaan Cardiff ja Queens Park Rangers vastaan Preston. Queens Park Rangersin kotistadionilta Loftus Roadilta saa aikuiselle ottelulipun edullisimmillaan 24 punnalla, tämän päivän kurssia käyttämällä siis noin 29 eurolla. Kun lentolippujen, majoituksen ja ottelulipun hinta yhdistetään, yhden aikuisen kokonaiskuluiksi tulee noin 412 euroa, kun puntahinnat suhteutetaan tämän päivän kurssiin.

Merkittävin yksittäinen kuluerä on majoitus. Ottelulippua voi sen sijaan pitää verrattain edullisena. Vertailun vuoksi: viime kaudella Valioliigassa pahasti alisuorittanut toissakauden mestarijoukkue Chelsea myi otteluihinsa lippuja edullisimmillaan 52 punnan hintaan.

– Hotellit ovat Lontoossa aika kalliita. Tietenkin voi löytää hostellimajoituksen, joka on hotellia edullisempi, Laurila toteaa.

Laadukkaita vaatteita halvalla

Punnan halpa kurssi avaa matkailijalle myös mahdollisuuden tehdä löytöjä muun muassa vaatekaupasta. Erilaisia putiikkeja Lontoossa riittää. Jotkin merkkituotteet ovat edelleen hinnoissaan, mutta tyylikkäitä ja laadukkaita vaatteita on kuitenkin mahdollista löytää, jos tietää, mistä etsiä.

– Punnan kurssi on nyt kohtuullisella tasolla ja kaiken lisäksi alennusmyynnit ovat alkaneet. Jos olisin tulossa turistina Lontooseen nyt, voisin löytää täällä tehtyjä kenkiä ja vaatteita hyvinkin edulliseen hintaan, Laurila vinkkaa.

Myös erilaisia urheiluseurojen varusteita, kuten verryttelyasuja ja kaulahuiveja, myydään ottelutapahtumien yhteydessä usein kohtalaisen halvalla.

Laurila suosittelee jalkapallon ystäviä myös harkitsemaan matkailua Englannin sisällä.

– Championshipissa tällä kaudella pelaava Newcastle on suuri seura. Se on upea jalkapallokaupunki, jossa ihmiset elävät ja hengittävät seuran tahdissa.

Junamatka Lontoosta Newcastleen kestää reilut kolme tuntia. Junaliput ovat Englannissa yleensä melko kalliita, mutta ajoissa ostettuina lippuja voi saada myös edullisesti.

– Olen kerran matkustanut Lontoosta Liverpooliin junalla 15 punnalla. Jos on ajoissa liikkeellä, voi saada aika huiman viikonloppukokemuksen Englannissa verrattain edullisesti, Laurila kertoo.