Ensimmäinen jätekuorma saapui Riikinvoiman jätevoimalaan – "Tämmöiset pienet hetket ovat upeita"

Kun kaikki on valmista, Leppävirralla olevassa voimalaitoksessa palaa yli 600 000 suomalaisen käsittelemätön yhdyskuntajäte.

jätteet
Rekka tuo yhdyskuntajätettä voimalaitoksen varastoon.
Antti Karhunen / Yle

– Siinähän se meni, virkkoi 46 tonnin jätekuorman Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen uumeniin ajanut Juha Solonen.

Mutta se, mikä oli autonkuljettajalle yksi keikka muiden joukossa, oli miljoonahankkeen johdolle historiallinen hetki.

– Kyllähän tämä on hieno päivä. Todella paljon on tehty töitä ja tämmöiset pienet hetket, jotka konkretisoivat projektin etenemistä, ovat upeita, hehkuttaa Riikinvoiman toimitusjohtaja Juha Räsänen.

Yli 120 miljoonan euron hanke tuli julki vuonna 2011, kun itäsuomalaiset jäteyhtiöt sopivat uuden polttolaitoksen rakentamisesta. Sen jälkeen tie oli mutkainen: valinta sijoituspaikasta Leppävirran ja Kiteen välillä ei sujunut ilman riitelyä, ja myös laitostoimittajan valinta kiersi markkinaoikeuden kautta.

Tällä hetkellä näyttää Räsäsen mukaan siltä, että laitos on valmis toimintaan joulukuussa. Koevaiheessa sisään tuodaan tuhat tonnia jätettä koepolttoja varten, jotka on tarkoitus aloittaa heinä–elokuussa. Jo sitä ennen laitoksessa testataan jätteenkäsittelylaitteistojen, kahmareiden ja kuljettimien toimintaa.

Hiekkaa ja tulimyrskyä – näin laitos toimii

Riikinvoiman rakennus.
Antti Karhunen / Yle

Yhtiössä kutsutaan uutta laitosta ekovoimalaksi. Siellä poltetaan tulevaisuudessa lähes 650 000 itäsuomalaisen, kainuulaisen ja keskisuomalaisen jätteet. Kaukaisimmat kuormat tulevat Suomussalmelta. Laitokselle tulee kymmeniä rekkakuormia päivässä, mutta vain arkisin välillä 7–21.

Kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte hyödynnetään ekovoimalaitoksessa energiaksi. Kaikki alkaa jätekuormasta, joka kipataan valtavan betonibunkkerin uumeniin. Sen jälkeen suuri nosturi kahmaisee kuorman jätettä ja siirtää sen jätteenkäsittelyyn. Siellä jäte murskataan ja siitä erotetaan metallia, kuten rautaa, alumiinia ja kuparia.

Käsitelty jäte johdetaan varastoon ja sieltä eteenpäin polttoon. Riikinvoimalla on käytössä kiertopetikattila, jossa murskattu polttoaine syötetään 850–900-asteisen luonnonhiekan sekaan. Käytännössä jätteet siis poltetaan palavassa hiekkamyrskyssä.

Kattilassa jätteestä nouseva höyry pyörittää turbiinigeneraattoria, joka tekee sähköä. Ylijäämähöyry menee puolestaan Varkauden kaukolämpöverkkoon.

– Päästöt käsitellään useassa eri vaiheessa ennen kuin ne päästetään piipun kautta luontoon, toimitusjohtaja Juha Räsänen sanoo.

Lue täältä lisää siitä, mitä uuden jätevoimalan valmistuminen merkitsee jätteen lajittelun kannalta kotitalouksissa.