Huoltoasema ilman polttoainetta – "Vaikea ennustaa, kuinka käy"

Luumäellä toimii loppuvuoden ajan huoltoasema ilman polttoainemyyntiä. Vanhat polttoainesäiliöt jouduttiin siirtämään uuden tielinjauksen alta pois. Asiakkaat ovat olleet iloisia aseman aukiolosta.

Kotimaa
Mies ottaa tankkauspistoolin käteensä.
Yle

Luumäellä sijaitsevan Pitkän-Shellin historia ulottuu vuosikymmenten taakse. Asema on avattu vuonna 1962. Tämä kesä on kuitenkin asemalle poikkeuksellinen, sillä huolto- ja jakeluasemalta ei saa loppu vuoden aikana polttoainetta lainkaan. Syy on vieressä kulkevan Kuutostien massiivinen remontti.

Uusi tielinjaus kulkee vanhojen polttoainesäiliöiden yli, joten ne jouduttiin siirtämään. Uusia säiliöitä varten tarvittiin myös uusi ympäristölupa.

– Kyllä tämä asiakkaita karsii. Polttoaineen ostaminen ja ruokahuolto kulkevat käsi kädessä. Vaikea ennustaa, kuinka käy, sanoo Restel Liikenneasemat Oy:n yksikönpäällikkö Heikki Ylä-Outinen.

Aseman sulkeminen ja uudelleen avaaminen olisi kaikkein huonoin vaihtoehto.

Juha Vanninen

Polttoainejakelusta vastaavan St1:n verkostopäällikkö ei muista, että näin pitkää taukoa olisi aiemmin ollut heidän asemillaan.

– Aseman sulkeminen ja uudelleen avaaminen olisi kaikkein huonoin vaihtoehto, sanoo verkostopäällikkö Juha Vanninen.

Asiakkaat ovat iloinneet aseman aukiolosta

Ylä-Outinen kertoo, että kesän aukiolo oli helppo päätös sen jälkeen kun uusi ympäristölupa myönnettiin toukokuussa. Samaan aikaan päättyi polttonesteiden myynti.

Asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta, tietenkin myös pettyneitä tankkaajia on pihassa käynyt.

– Meillä on ollut hyviä myyntipäiviä, olemme yllättyneet positiivisesti.

Kuutostien perusparannus Luumäen Rantsilanmäen alueella.
Kuutostien nopeutumisen toivotaan lisäävän liikennevirtoja ja näin myös asiakkaita. Yle

Työvoimakuluissa on Heikki Ylä-Outisen mukaan oltu tänä kesänä normaalia tarkempia. Mies on itse työskennellyt asemalla 18 vuotta, mutta asiakasvirtojen ennustaminen poikkeusoloissa on ollut silti tälle kesälle vaikea tehtävä.

Tulevaisuudelta odotetaan paljon

Remontoitu Kuutostie on Pitkä-Shellin kohdalta liikennöitävässä kunnossa tulevana syksynä. Sen jälkeen autot ajavat alueen läpi todennäköisesti sataa kilometriä tunnissa.

Ennen alueella piti hiljentää 70 kilometriin tunnissa ja kääntyminen Kuutostieltä oli helppoa.

Syksyllä on liikennevirrasta noustava palveluiden ääreen ramppia pitkin. Restel Liikenneasemat Oy:n yksikönpäällikkö Heikki Ylä-Outinen näkee syksyn tilanteen kuitenkin myönteisesti.

– Toivon uuden tien myötä liikennevirtojen lisääntyvän. Meillä on haasteena tavoittaa autoilijat ajoissa ennen ramppia.

Polttonesteiden myynti jatkuu asemalla vuoden lopulla.