Yksin liikkuva ensihoitaja arvioi potilaan terveydentilan pian myös Imatran seudulla

Lappeenrannan seudulla yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö on toiminut runsaat kolme kuukautta. Eksote laskee saaneensa toiminnalla useiden kymmenien tuhansien eurojen säästöt. Yhä useampi sosiaali- ja terveyspalvelu menee jatkossa potilaan luo.

ensihoitajat
Ambulanssi ajossa.
Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on saanut yhden hengen liikkuvasta päivystysyksiköstä hyviä kokemuksia. Niin hyviä, että Eksote laajentaa toimintaa Imatran seudulle.

Ensi syksynä ensihoitaja alkaa kulkea potilaiden luona Imatralla ja maakunnan pohjoisosassa. Imatralle perustetaan nykyisen Lappeenrannan yksikön rinnalle oma yhden hengen liikkuva ensihoitoyksikkö.

Kymmenien tuhansien eurojen säästöt

Lappeenrannan seudulla yhden hengen päivystysyksikkö on toiminut runsaat kolme kuukautta.

Päivystysyksikkö ei ole perinteinen ambulanssi vaan yksi ensihoitaja käy arvioimassa potilaan hoidon tarpeen kotona. Ensihoitaja pystyy myös tekemään potilaan kotona monet niistä toimenpiteistä, jotka hoitaja tekee sairaalassa. Tarvittaessa ensihoitaja ohjaa potilaan jatkohoitoon.

Yksikkö teki kesäkuun puoliväliin mennessä yhteensä 708 tehtävää. Potilaista 65 prosenttia hoidettiin tai heidän hoidon tarpeensa arvioitiin kotona sairaalan sijaan.

Eksote laskee säästäneensä päivystysyksikön avulla vähintään 70 000 euroa.

Palvelut menevät potilaiden luo

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen näkee, että sosiaali- ja terveyspalveluja voi laittaa pyörien päälle vielä lisää.

– Tähän ensihoitomalliin on liitettävissä ja on suunniteltu liitettäväksi sosiaalipäivystystä ja mielenterveyspäivystystä, Itkonen kertoo.

Itkosen visioissa sosiaali- ja terveyspalvelut liikkuvat ihmisten luo kaikkialla Suomessa.

– Kaikissa maakunnissa ajaa valtava määrä kotisairaanhoitoa, kotipalveluita, ambulansseja, mielenterveyspalveluautoja ja monia monia muita. Autoissa on valtava määrä osaamista menossa eri suuntiin.