1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Helsingin pörssi ei toipunut Brexit-romahduksesta – alamäki jatkui koko päivän

Kotimaisilla osakemarkkinoilla on vietetty maanantaina harvinaisen rajua laskupäivää. Helsingin pörssin yleisindeksi oli illalla 7,8 prosenttia miinuksella.

Brexit
Pörssi Helsinki
Jyrki Lyytikkä / Yle

Britannian EU-kansanäänestyksen nostamat laineet löivät Helsingin pörssiin tänään maanantaina.

Kello 16:n aikaan iltapäivällä suurin osa Helsingin pörssin yhtiöistä oli usean prosentin kurssilaskussa. Valtaosa pudotuksesta tapahtui heti kaupankäynnin alkaessa, mutta kurssiluisu jatkui vielä iltapäivän mittaan.

Yksittäisistä yhtiöistä eniten ovat heikentyneet maanantain aikana teräsyhtiö Outokumpu, 15,0 prosenttia, ja metsäyhtiö Metsä Board, 14,2 prosenttia.

Britannian äänestystulos näyttää iskeneen rankimmin viennistä eläviin perinteisiin teollisuusyhtiöihin. Suurimpia kurssilaskijoita olivat teräs- ja metsäyhtiöiden ohella konepajayhtiöt Cargotec, Wärtsilä ja Konecranes.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian osake on halventunut tänään 9,3 prosenttia ja pankkikonserni Nordean osake 9,3 prosenttia.

Punnan kurssi suhteessa dollariin oli illalla 3,3 prosenttia miinuksella. Punnan kurssi suhteessa euroon oli puolestaan plussalla 2,5 prosenttia.

Helsingin pörssin yleisindeksi oli illalla 7,8 prosenttia miinuksella. Tukholman pörssin yleisindeksi oli puolestaan 7,7 prosenttia miinuksella.

Pudotus poikkeuksellinen ja odotettu

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen mukaan Helsingin pörssin tämänpäiväinen pudotus on hyvin poikkeuksellinen, mutta toisaalta odotettu.

– Perjantainahan muut Euroopan pörssit jo romahtivat aika voimakkaasti. Nyt tämä sama ilmiö toistui Helsingissä. Onhan se tietysti aina ikävää, että tällaista tapahtuu, mutta se kuvastaa sitä epävarmuutta, mikä ylipäänsä tähän tilanteeseen liittyy.

– Eli nyt on aivan ainutlaatuinen ja uusi tilanne, kun joku maa haluaa erota Euroopan unionista. Kun tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut, niin se herättää hirveästi epävarmuutta, mitä se tarkoittaa EU:n tulevaisuudelle ja näille kauppasuhteille EU:n ja Britannian välillä.

Lahtinen ei usko, että kurssit lähtevät aivan lähiaikoina nousuun.

– Ainoa teoreettinen vaihtoehto on se, että Britannia järjestäisi uuden äänestyksen tai toteaisi, että ei lähdekään EU:sta.

Lahtinen arvioi, että tänään maanantaina Helsingin pörssin arvosta katosi "vähän toistakymmentä miljardia euroa".

– Ja perjantaina arvioitiin, että koko maailman pörsseistä yli 2000 miljardia euroa katosi silloin perjantaina.

Juttua päivitetty 19:55. Lisätty Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen kommentit.

Lue seuraavaksi