Maantieteellinen sijainti ei vielä takaa kaupungin merellisyyttä – esimerkiksi Oulussa meri aukeaa vasta keskustan ulkopuolella

Oulun keskustasta reilun kilometrin päässä sijaitsevasta Toppilansalmen alueesta suunnitellaan parhaillaan kaupungille uutta, merellistä sydäntä. Paikallisen kulttuurivaikuttajan mukaan veden läheisyyttä voisi kuitenkin hyödyntää myös keskustan tuntumassa.

Merenrantakaupungit
Meritullin venesatama Oulussa.
Marko Siekkinen / Yle

Pitkän linjan kulttuurivaikuttaja ja syntyperäinen oululainen Petri Sirviö vastaa nopeasti, kun häneltä kysyy, onko Oulu merellinen kaupunki vai ei.

– On ja ei. Oulu on merikaupunki, joka muuttaa jatkuvasti muotoaan, ja ehkä tällä hetkellä se merikaupungin idea ei ole niin kirkas, kuin se voisi olla, Sirviö pohtii.

Kellon Kiviniemessä tai Oulunsalon Varjakassa lokit syövät jo enemmän kaloja kuin pullaa.

Petri Sirviö

Haastetta merellisyyden hyödyntämiseen tuo se, että kaupungin keskustasta katsottuna meri alkaa Sirviön laskelmien mukaan vasta puolentoista kilometrin päästä, Toppilansalmesta. Torinrannan alue näyttäytyy sen sijaan varsinkin turistille suljettuna sisävesialueena.

– Kellon Kiviniemessä tai Oulunsalon Varjakassa meren läsnäolo jo tuntuu. Siellä lokitkin syövät enemmän kaloja kuin pullaa, Sirviö virnistää.

Ranta-Toppilasta tulossa merellisen Oulun sydän

Toppilansalmi.
Toppilansalmen alueelle on suunnitteila muun muassa uutta asutusta sekä venesatama.Jarno Tahvanainen / Yle

Parhaillaan Ranta-Toppilasta hahmotellaankin merellisen Oulun uutta sydäntä. Sinne on suunnitteilla muun muassa 300-paikkainen venesatama, meri- ja vesiliikuntakeskussekä uutta asutusta. Sirviö pitää ideaa pääperiaatteiltaan hyvänä.

– Asutuksen määrä pitää yllä ympärivuotista sykettä ja aito toiminnallisuus on se, mikä saa aikaan kaupunkimaista virkeyttä.

Silti myös keskustan alue jokisuistoineen ja saarineen saa Sirviöltä kiitosta.

– Tämähän on todella kaunis ja ainutlaatuinen paikka. Tässä ympärillä on kauniita saaria ja nämä kävelysillat ovat minusta aarre.

Sirviö panostaisikin myös keskustan vesialueisiin.

– Olisi kiva, jos torinrantaan tulisi yrittäjiä vuokraamaan kanootteja tai tekemään opastettuja retkiä jokisuistoon saarten väliin. Myös harrastuspaikkoja voisi lisätä.

Yhteys mereen ei ole itsestäänselvyys

Moottorivene Oulujoen suistossa.
Marko Siekkinen / Yle.

Sirviölle itselleen luonto ja meri ovat aina olleet tärkeitä. Silti yhteys mereen ei ole välttämättä itsestäänselvyys edes syntyperäiselle oululaiselle.

– Isän kanssa kalastettiin Toppilansalmen suussa ja olin varmaan melkein aikuinen, ennen kuin tajusin, että tunteakseen oikeasti meren täytyy mennä vielä vähän kauemmaksi, Sirviö nauraa.

Tämä on todella kaunis ja ainutlaatuinen paikka.

Petri Sirviö

Alunperin Oulun laivasatama sijaitsi kuitenkin aivan torin kupeessa.

Vuonna 1724 tulviva Oulujoki purkautui avomerelle synnyttäen Toppilan salmen. Siitä kehittyi nopeasti kaupungin tärkein satama ja torin läheisyydessä sijainnut, Hahtiperän laivasatama jäi sisäsatamakäyttöön.

Sirviön mukaan kahdeksan vuoden päästä koittavaa merkkipäivää olisi syytä juhlia.

– Jossain mielessä se on minulle henkisesti sellaisen merellisen Oulun syntymä, koska silloin päästiin isommilla paateilla vaihtamaan tavaraa muun maailman kanssa.

– Sitä olisi hyvä juhlistaa, merellisen kaupungin jälleensyntymää.