1. yle.fi
  2. Uutiset

Passiruuhka ei toteutunutkaan – jonossa voi silti vierähtää kuukausi

Viimeiset kymmenen vuoden passit vanhenevat tänä kesänä. Poliisi pelkäsi monen jättävän passinsa uusimisen viime tippaan. Toisin kuitenkin kävi. Ennakoitua kesäruuhkaa ei ole nähty ainakaan Porissa.

passit
Passi naisen kädessä.
Suomalainen passi on edelleen maailman parhaita matkustusasiakirjoja.Tuomas Hirvonen / Yle

Tälle kesälle matkaa suunnittelevalla alkaa jo olla kiire, jos passi ei ole kunnossa. Esimerkiksi Porissa seuraava vapaa aika lupapalveluissa on kolmen viikon päästä. Sen lisäksi passin käsittely kestää viikon.

Onneaan voi silti koittaa. Passin ehtii tarvittaessa saada vaikka ensi viikolle.

– Aikataulut ovat paikkakuntakohtaisia. Joihinkin voi päästä viikossa, toisissa voi joutua odottamaan jopa 5 viikkoa. Onneaan voi koittaa myös saapumalla poliisilaitokselle vuoronumeron kanssa jonottamaan, kertoo ylikomisario Petri Kangas Porin poliisiaseman lupapalveluista.

Kesällä jonot poliisilaitoksella ovatkin varsin tuttu näky.

– Ennen kahdeksaa näyttää ihmisiä tulevan jo oven taakse jonottamaan. Siinä mielessä kesäkausi näkyy. Muuten ihmiset ovat kuitenkin osanneet ennakoida tarpeensa hyvin, eikä ruuhka ole enää sitä luokkaa kuin se on ollut parina viime kesänä.

Hakemukset kuntoon jo keväällä

Moni hoitaa passihakemuksensa nykyään netissä. Käsittely voi silti vaatia käynnin poliisilaitoksella. Tänä vuonna hakemuksia on jätetty erityisen paljon kevään aikana.

– Silloin niitä jätettiin paljon. Toukokuussa järjestetyt passilauantaitkin olivat menestys. Ehkä siitä syystä kesällä ei näykään sellaista ryntäystä kuin pelättiin, Petri Kangas toteaa.

Lue seuraavaksi