Meilahden tiivis sairaala-arkkitehtuuri kiinnostaa Singaporessa asti: "Painimme samanlaisten ongelmien kanssa"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri isännöi maanantaina vieraita Kaakkois-Aasian Singaporesta. Vieraita kiinnosti erityisesti HUSin tiiviisti rakennettu sairaala-alue Helsingin Meilahdessa. Lisäksi heille esiteltiin Etelä-Karjalan poikkeuksellista kotikuntoutusta ja kattavampaa ensihoitoa.

Kotimaa
Sairaanhoitajia toimistossa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Runsaan viiden miljoonan asukkaan kaupunkivaltio Singapore kamppailee monien samojen ongelmien kanssa kuin HUS, tuumaa Singaporen terveysministeriön alaisen holding-yhtiön projektipäällikkö Koh Beng Thong.

– Singapore on hyvin pieni ja myös meillä sairaala-alueet ovat hyvin rajattuja, tontit jopa pienempiä kuin täällä. Siksi tämä vierailu on erityisen kiinnostava, Koh Beng Thong kuvailee.

MOH Holdings -yhtiön neljän hengen seurue tutustui maanantaina Meilahden tornisairaalan päivystyspoliklinikkaan, sydäntautien osastoon, teho-osastoon ja vuodeosastoon sekä viereisen kolmiosairaalan tiloihin. Lisäksi heille esiteltiin samalle tontille nousevan uuden lastensairaalan suunnitelmia.

Ulkomaisia vieraita kiinnostavat Suomessa usein myös pitkälle kehitetyt sähköiset palvelut ja sairaanhoitajien poikkeuksellisen hyvä koulutus, kertoo HUSin yhteyspäällikkö Janne Aaltonen.

– Suomessa sairaanhoitajat on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen hyvin koulutettuja ja he suorittavat tehtäviä erittäin itsenäisesti. Se mahdollistaa erityyppisen työnjaon, ja tekee toiminnasta tehokasta ja inhimillistä. Sellaiseen tunnetaan kyllä kiinnostusta muualla maailmassa, Aaltonen sanoo.

Kansainvälisiä vieraita HUSiin saapuu lähes viikottain.

Karjalainen ensihoitomalli säästää päivystyskäyntejä

Singaporelaisvieraille esiteltiin maanantaina myös Etelä-Karjalassa kaksi vuotta sitten käyttöön otettua kotikuntouksen mallia ja runsaat kolme kuukautta sitten aloitettua uutta ensihoidon mallia.

Siinä ensihoitaja tekee potilaan kotona monet niistä toimenpiteistä, jotka tavallisesti tehdään vasta poliklinikalla. Lääkäreiden asiantuntemus on videoyhteyden päässä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan lyhyessä ajassa ensihoidon mallista on saatu todella hyviä tuloksia.

– Yli 700 tehtävästä ainoastaan 108 on myöhemmin johtanut siihen, että potilas on täytynyt tuoda päivystykseen. Se osoittaa, että siellä on valtava potentiaali.

Itkonen arvelee, että tulevaisuudessa entistä useampi toimenpide siirtyy potilaan kotiin. Esimerkiksi erilaisten operaatioiden jälkeen potilas kotiutetaan suoraan, ilman jaksoa sairaalan vuodeosastolla.

– Esimerkiksi kivunhoito siirtyy suoraan kotiin. Silloin tällaiset yksiköt, joilla on hyvä videoyhteys ja kaikki kommunikointimahdollisuudet asiantuntijoiden kanssa sairaaloissa, ovat tulevaisuutta. Niiden avulla sairaaloita hajautetaan.