Yle Skotlannissa: Itsenäisyyshalut kasvaneet Brexit-äänestyksen jälkeen

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa monet ovat tuohtuneita ajatuksesta, että Skotlannin pitäisi erota EU:sta muun Britannian mukana. Skotlannissa äänestettiin EU:hun jäämisen puolesta. Toisinajattelijoitakin löytyy.

Andrew kannattaa Skotlannin itsenäistymistä. Kuva: Dan Ekholm / Yle

Ylen tapaamien skottien puheista saa käsityksen, että EU-äänestyksen jälkeen tunnelmat Edinburghissa ovat muuttuneet kriittisemmiksi Lontoota kohtaan.

The Sunday Post -lehden teettämän kyselyn mukaan 59 prosenttia skoteista haluaa, että Skotlanti itsenäistyy. Sunday Timesin teettämän tutkimuksen mukaan itsenäisyyden kannattajia olisi vain 52 prosenttia, mutta siis kuitenkin enemmistö.

– Skotlannin itsenäisyys on selvästi vaihtoehto, ja uusi kansanäänestys on todennäköinen, Andrew sanoo. Nuori mies soittaa säkkipilliä Edinburghin keskustassa.

– Olin itsenäisyyden kannattaja jo kaksi vuotta sitten, enkä ole muuttanut mieltäni, Andrew sanoo.

Epävarmuutta itsenäisyydestä

Keski-ikänen rouva Catherine on hyvin pettynyt Brexitistä, mutta on epävarma siitä, äänestäisikö hän Skotlannin itsenäisyyden puolesta.

– Suurin osa perheestäni kannattaa itsenäisyyttä, mutta itse olen hyvin epävarma, Catherine sanoo.

Catherine pettyi Brexit-äänestyksen tulokseen. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

David on tuohtunut viime viikon tuloksesta. Skotlannissa EU:hun jäämisen kannatus on vahvaa. Viime torstain kansanäänestyksessä 62 prosenttia Skotlannin äänestäjistä halusi pysyä EU:ssa. Englannissa eroajat voittivat.

– Minusta tämä on osoitus siitä, että Skotlanti on erilainen kuin muu Iso-Britannia. Skotlanti kävelee omia polkujaan, David sanoo.

Myös Robin on vihainen, koska Skotlannin mielipiteestä ei välitetty.

– Skotlanti halusi pysyä EU:ssa, ja minä äänestin jo kaksi vuotta sitten itsenäisyyden puolesta, Robin sanoo.

Hänen mielestään enemmistö skoteista äänestäisi itsenäisyyden puolesta tällä kertaa.

Derek äänesti EU:sta eron puolesta. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Ei EU mutta kyllä UK

Vanhempi herra Derek äänesti EU:ta vastaan.

– Meidän piti tehdä jotain. Bryssel hallitsi meitä, mielestäni voimme hallita itseämme, Derek sanoo. Hän ei kuitenkaan lämpene itsesyysajatukselle.

– Ei missään nimessä, meidän pitää pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa, Derek sanoo. Syynä tähän on se, että yhdessä pärjäämme paremmin, tämä ei kuitenkaan koske EU:ta.

–Yhdessä voimme taas olla suuria, Derek sanoo.

Pääministeri: Kansanäänestys mahdollinen

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon pelaa kovaa peliä. Hän uhkaa jättää Ison-Britannian, koska ei hyväksy eroa EU:sta. Eroon tarvitaan nimittäin Skotlannin parlamentin hyväksyntä.

Sturgeon on myös sanonut harkitsevansa uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. Skotit äänestivät asiasta syyskuussa 2014. Silloin 55 prosenttia väestöstä vastusti itsenäisyyttä, kun taas 45 prosenttia äänestäneistä halusi itsenäisyyden.

Dan Ekholm, Edinburgh