Arvostettu saksalaisprofessori: EU:n on uudistuttava selviytyäkseen Brexit-kriisistä

Tunnetun ekonomistin Hans-Werner Sinnin mielestä "Brysselin eliitti" on haalinut itselleen liikaa valtaa ja se puuttuu asioihin, jotka eivät sille kuulu. Sinn ei kuitenkaan halua kuopata EU:ta, vaan toivoo suuria uudistuksia unionin toimintakyvyn parantamiseksi.

Brexit
Saksalainen ekonomisti ja Ifo-instituutin pääjohtaja Hans-Werner Sinn.
Saksalainen ekonomisti Hans-Werner Sinn.Peter Schneider / EPA

Arvostettu saksalainen ekonomisti ja taloustieteen professori Hans-Werner Sinn varoittaa, että Britannian ero Euroopan unionista voi johtaa koko EU:n hajoamiseen.

Ylen haastatteleman Sinnin mielestä EU:n on tehtävä suuria uudistuksia, jos sen olemassaolo halutaan taata.

Sinnin mielestä EU on myös haalinut itselleen liikaa valtaa ja se päättää monista sellaisista asioista, jotka pitäisi jättää jäsenmaiden vastuulle.

– Britannia ei jättänyt EU:ta vain pakolaispoliitikan takia, vaan siksi, että EU ei toimi. Jatkuvasti tiivistyvän EU:n aika näyttää olevan ohitse. Brexit on otettava vakavasti, Sinn sanoo.

Sinnin syntilista EU:n tekemistä virheistä on pitkä. Kotimaassaan Saksassa palkittu taloustieteilijä on tullut tunnetuksi erityisen eurokriisin hoitamista koskevasta arvostelustaan.

Sinnin mielestä yhteisvaluutta oli jo syntyessään epäonnistunut projekti. Eurooppaan luotiin yhteisvaluutta Yhdysvaltojen tapaan, mutta ilman rahaliiton vaatimaa liittovaltiota.

– Meillä ei voi olla dollarin kaltaista valuuttaa, jos meillä ei ole Yhdysvaltain tapaista liittovaltiota, Sinn sanoo.

Professori ja vaikutusvaltaisen Ifo-instituutin johtajana pitkään toiminut Sinn on parhaillaan vierailemassa Suomessa.

Valtaa haaliva "Brysselin eliitti"

Sinn on arvostellut usein kipakkaan sävyyn "Brysselin eliittiä", joka on yhteisen vapaakauppa-alueen nimissä kaapannut itselleen kohtuuttomasti valtaa.

Sinnin mielestä EU ei ole noudattanut peruskirjansa eli Maastrichtin sopimuksen niin sanottua lähimmäisyysperiaatetta. Sen mukaan päätösvalta on pidettävä aina kun mahdollista lähellä kansalaisia.

Sinnin mielestä EU tunkee lusikkansa liian moneen soppaan, mikä on osaltaan herättänyt närää EU-kansalaisissa.

– Lähemmäisyysperiaatetta ei ole otettu vakavasti. Brysselin eliitti on haalinut aina vain lisää valtaa itselleen ja lisännyt sääntelyä asioissa, jotka eivät oikeastaan kuulu heille.

Arvostelusta huolimatta Sinn ei halua kuopata EU:ta. Hänen mielestään Brexitin jälkeen unionissa pitäisi kuitenkin tehdä suuria muutoksia.

– Tarvitsemme euroalueen uudelleen rakentamista, muutoksia pakolais- ja ulkopolitiikkaan, sotilaallista yhteistyötä sekä Etelä-Euroopan talouskriisin syiden analysointia.

Hän on huolissaan siitä, että "markkinasuuntautunut" Britannia jättää EU:n. Tämä lisää Sinnin mielestä Etelä-Euroopan maiden suhteellista valtaa EU:ssa, mikä ei ole hänen mielestään Saksan, Alankomaiden ja Suomen tapaisten jäsenmaiden etujen mukaista.

Juhlia seurasi valtava krapula

Eurokriisin hoitaminen on Sinnin mielestä hyvä esimerkki EU:n politiikan epäonnistumisesta. Hänen mielestään euroalue ei voi toimia nykyisillä ehdoilla.

Sinnin mukaan EU:n nykyisten ongelmien ytimessä on juuri euroalue.

– Ongelmat alkoivat, kun euro tuli mukaan. Ensin oli isot juhlat, nyt valtava krapula.

Juhllilla Sinn viittaa siihen, että euroalueen myötä korkoerot hyvinkin erilaisessa taloudellisessa tilanteessa olevien maiden välillä tasoittuivat. Halpaa rahaa virtasi Etelä-Euroopan maihin, mikä oli luomassa pohjaa eurokriiisille.

Esimerkiksi Kreikassa valtio lainasi rahaa voidakseen kuitata julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja – vaikka maan taloudellinen kilpailukyky oli heikko.

Sinnin mielestä yksi osa ongelmaa on se, että lähinnä poliittisista syistä johtuen eurosta ei ole haluttu erottaa – tai antaa erota – yhtään jäsenmaata.

Eurooppaan suuri velkakonfrenssi?

Sinn on kannattanut leikkauspolitiikkaa kriisiin ajautuneissa maissa. Hänen mielestään kustannusten leikkaaminen on ainoa tapa saada kriisimaiden kilpailukyky paremmaksi.

Hänen mielestään elvyttävä talouspolitiikka velkarahalla on lumelääkettä.

– Leikkauksissa on kyse samasta asiasta kuin kemoterapiassa syövän hoidossa. Prosessi on hyvin kivulias. Mukavampaa on ottaa oopiumia kivun lievitykseen, mutta se ei auta taudin hoidossa.

Sinnin mielestä Euroopassa pitäisi järjestää jonkinlainen suuri "velkakonfrenssi", jossa setvittäisiin pankkien, valtioiden ja muiden toimijoiden todellista velkatilannetta.

– Sen sijaan, että lakaistaan ongelmat maton alle, pitää tosiasiat tunnistaa.

Hänen mielestään myös helpotuksia velkataakkaan pitäisi tarjota – mutta vain tapauksissa, joissa velalliset osoittavat todellista tahtoa uudistuksiin ja tilanteen parantamiseen.