USA:n korkein oikeus tyrmäsi Texasin aborttilain tiukennukset

Korkeimman oikeuden mukaan lakimuutokset ovat perustuslain vastaisia eikä niitä voida perustella lääketieteellisillä syillä.

Ulkomaat
Ihmiset osoittivat mieltään Texasin aborttilain tiukennuksia vastaan Washingtonissa 26. kesäkuuta 2016.
Ihmiset osoittivat mieltään Texasin aborttilain tiukennuksia vastaan Washingtonissa 26. kesäkuuta 2016. Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus on tyrmännyt muun muassa Texasin osavaltion ajamat tiukennukset aborttilakiin. Korkeimman oikeuden mukaan kiristykset eivät perustu lääketieteellisiin syihin.

Lisäksi lakimuutokset rajoittavat naisten perustuslaillista oikeutta aborttiin.

Texasin osavaltion mukaan lakimuutokset olivat tarpeellisia naisten terveyden suojaamiseksi. Vastustajien mukaan kiristyksillä haluttiin sulkea aborttiklinikat.

Republikaanivetoinen lakiuudistus ajettiin voimaan Texasissa vuonna 2013.

Aborttilain tiukennukset vailla lääketieteellisiä perusteita

Texasin aborttilaki vaatii muun muassa, että aborttilääkäreillä on "läheteoikeus" läheiseen sairaalaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aborttiklinikan lääkäri tekee virallisesti yhteistyötä sairaalan kanssa. Tällaistä yhteistyötä voi olla hankalaa järjestää.

Lisäksi aborttiklinikoilta vaadittiin sairaalankaltaisia tiloja. Laki asettaa vaatimuksia muun muassa aborttiklinikoiden käytävien leveydelle, hissien tilavuudelle, parkkitiloille ja jopa vesiautomaattien vesisuihkun kulmalle.

Korkeimman oikeuden mukaan näillä vaatimuksilla on vähän tai ei lainkaan tekemistä naisten terveyden kanssa. Sen sijaan ne rajoittavat naisten oikeutta aborttiin.

Texas on yksi kymmenestä osavaltiosta, joka on ottanut käyttöön samankaltaisia lakimuutoksia. Abortin puolustajien mukaan muutokset pakottivat noin puolet Texasin aborttiklinikoista sulkemaan ovensa.

Korkein oikeus antoi päätöksensä äänin 5–3.

Lähteet: AFP, AP, Reuters