Penttilä: Uudet kauppasuhteet luodaan Venäjän kanssa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä katsoo, että Britannian lähtö EU:sta saa muut maat suuntaamaan kauppasuhteet Venäjän suuntaan. Hänen mukaansa erityisesti Saksassa on alkanut jo keskustelu Venäjän talouspakotteiden purkamisesta.

Kotimaa
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä Yle

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän mielestä Britannian ja Euroopan unionin suhde ei ole ollut rakkausavioliitto. Silti hän uskaltaa sanoa, että eroa ei välttämättä edes tule.

– Meidän on nähtävä, mitä sanoo parlamentti, Britannian seuraava hallitus ja jopa uusi kansanäänestys.

Jos ero kuitenkin toteutuu, siirtymäaika on kaksi vuotta ja sen jälkeen vielä jopa 7 -10 vuoden aika, jolloin kaikki sopimukset neuvotellaan uusiksi.

Skotlannin mahdollisen eron Britanniasta Penttilä näkee riskialttiina.

– Talouskehitys on vielä huonompi nyt kuin kaksi vuotta sitten, joten ei ole selvää, että Skotlanti lähtee. Mielipide kuitenkin on, että he eivät halua jättää Eurooppaa.

Penttilän mukaan Brexit oli Britannian politiikalle jopa vielä suurempi katastrofi kuin Suezin sotilaallinen kriisi 1950-luvulla.

– Tällä hetkellä Britannia on hallitsemattomassa tilanteessa, mutta britit ovat hyvin pragmaattisia, joten tästäkin päästään eteenpäin.

EU:lle suurempi ongelma kuin muille

Penttilä korostaa sitä, että kansanäänestyksen tulos oli EU:lle paljon suurempi epäonnistuminen kuin kenellekään muulle. Sen vuoksi myös EU:ssa pitäisi tulla eronpyyntöjä.

– Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin eronpyyntö olisi mielestäni luonnollinen seuraus siitä, että EU on epäonnistunut pitämään yhden erittäin tärkeän jäsenvaltion mukana, sanoo Penttilä.

Britannian lähdettyä EU:sta tilanne käy Penttilän mukaan vaikeaksi Saksalle, sillä Saksa on jo nyt ainoa EU:n johtaja, mutta se ei voi johtaa yksin. Tämän vuoksi sen täytyy ottaa mukaan "raajarikot" Ranskan ja Italian. Ongelma on kuitenkin siinä, että ne haluavat Saksalta rahaa eli tulonsiirtounionia. Tämä puolestaan johtaisi siihen, että Saksassa EU-vastaisuus ampaisee suureen nousuun.

Penttilä näkeekin skandinaavisen integraation nyt tärkeänä.

– Jos onnistumme uusimaan pohjoismaisen yhteistyön, voimme näyttää muille maille, että voimme jatkaa eteenpäin jopa niin, että EU:n ulkopuoliset valtiot Islanti ja Norja ovat mukana.

Suhteet Venäjään saattavat muuttua

Kauppasuhteiden Penttilä arvioi häiriintyvän, jos EU aloittaa rankaisutoimia. Hän kohdistaakin katseensa nyt Venäjän suuntaan, sillä Saksassa on jo alkanut keskustelu Britannian vaihtamisesta kauppasuhteissa Venäjään ja Venäjän talouspakotteiden purkamisesta.

– Saksalainen teollisuus ryhtyy katsomaan olisiko jo aika saada kauppoja Venäjän suunnasta. Tämä panisi koko Itä-Euroopan tilanteen uuteen uskoon. Se väistämättä nostaa mukaan turvallisuuspoliittiset huolet, ja se taas nostaa Naton merkitystä oleellisesti.