Terho: EU-kansanäänestys Suomessa realistinen vaihtoehto

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei itse ilmoittautunut ajamaan kansanäänestystä. Asiasta on hänen mukaansa kuitenkin jo aiemmin puhuttu perussuomalaisissa.

Kotimaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.Yle

A-studion keskusteluun osallistuneen Terhon mukaan hänen aiemmin tänään esittämänsä arvio siitä, että EU-jäsenyydestä saatetaan vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen järjestää Suomessakin kansanäänestys, oli pelinavaus. Samalla hän kuitenkin korosti, ettei hän itse tai perussuomalaiset puolueena ole tehnyt päätöksiä omista linjauksista vaaleihin.

– Meidän puoluehallitus on se, joka päättää vaaliohjelmista. Tuleviin vaaleihin on vielä pitkä matka, ja tuskin niistä päätöksiä vielä tehdään.

Keskustelun muut osanottajat eivät innostuneet Terhon pelinavauksesta. Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen arveli, että tulossa on nopeuskilpailu perussuomalaisten ja oman puolueen perustaneen Paavo Väyrysen välillä.

– Ymmärtäisin sen poliittisen tarkoituksenmukaisuuden, mikä asiassa olisi perussuomalaisilla. Hallituskausi rasittaa pahasti ja tässä voisi olla oljenkorsi seuraaviin vaaleihin.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri puolestaan allekirjoitti puoluetoverinsa Tytti Tuppuraisen aiemmat syytökset kansanäänestyspuheiden vastuuttomuudesta. Terho ei nähnyt asiassa ongelmaa.

– Minusta ei ole millään tapaa radikaalia, tai huonotapaista, tai vastuutonta sanoa, että tällä teemalla voitaisiin käydä vaalit ja jos tällä teemalla myös voitettaisiin, tuleva pääministeri järjestäisi kansanäänestyksen ja kansalaiset saisivat sanoa.