1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Lahden valtuusto hyväksyi hyvinvointikuntayhtymän soraäänien säestyksellä

Lahden valtuusto päätti maanantai-iltana lähteä mukaan Päijät-Hämeen yhteiseen sotealueeseen. Päätös syntyi äänin 56-46.

Lahden valtuusto Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Lahden valtuusto teki historiallisen päätöksen maanantai-iltana. Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti hyväksyä hyvinvointikuntayhtymän perussopimuksen muuttamisen. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Lahti luovuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujensa järjestämisvastuun hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017 alkaen.

SDP:n valtuustoryhmä esitti aluksi asian palauttamista takaisin valmisteluun. Vasemmistoliitto kannatti esitystä.  Asia äänestettiin nurin.

– Olemme luovuttamassa uuden Lahden itsenäisyyden peruspalveluissa, sanoi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen ryhmäpuheenvuorossaan.

Demarit olivat huolissaan päätösvallasta, kun kuntayhtymän hallituksessa enemmistö on muita kuin lahtelaisia. Lisäksi puheenvuoroissa pelättiin, että päätösvalta katoaa kauas veronmaksajista.

– Sosiaali- ja terveyslautakunta on tuonut poliittiselle päätöksenteolle kasvot. Kenen puoleen käännymme, jos ikäihmisten palveluita heikennetään? kyseli Nissinen.

Kenen puoleen käännymme, jos ikäihmisten palveluita heikennetään?

Jarkko Nissinen

SDP myönsi, että puolue haluaa olla mukana kehittämässä palveluita, mutta suurin kritiikki kohdistui siihen, ettei maan hallitus ole kertonut selviä suuntaviivoja soteuudistuksesta luvatun aikataulun mukaisesti.

Vasemmistoliiton Elisa Lientola pelkäsi demokratiavajetta.

– Tämä on suurempi päätös kuin yksittäinen kuntaliitos. Yllättävää, että se tehdään ilman kansalaiskuulemista, sanoi Lientola.

Lopullisen päätöksen jälkeen demarit ja vasemmistoliiton valtuutetut jättivät eriävän mielipiteensä.

Eksote ja Siun sote esimerkkeinä

Vihreiden Onerva Vartiainen ihmetteli, miksi Päijät-Hämeessä ei onnistuisi sama kuin Etelä-ja Pohjois-Karjalassa. Eksote (siirryt toiseen palveluun) ja Siun sote (siirryt toiseen palveluun)olivat monien hyvinvointikuntayhtymää kannattavien puheenvuoroissa esillä.  Vihreät kannattivat hyvinvointikuntayhtymää, vaikka olivat aluksi suhtautuneet kriittisesti kireään aikatauluun.

Perussuomalaisilla oli eriäviä kantoja. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä vastusti hyvinvointikuntayhtymää.

– Aika, epätietoisuus ja puuttuvat hallituksen päätökset, luetteli Mäkelä.

Sen sijaan perussuomalaisten Sirpa Hassinen oli päinvastaista mieltä.

– Kääritään hihat ja lähdetään töihin ja uudistamaan, sanoi Hassinen.

Kääritään hihat ja lähdetään töihin ja uudistamaan.

Sirpa Hassinen

KD:n Sonja Falk ja keskustan Kaarina Suhonen muistuttivat, että päätös tehdään asiakkaiden, potilaiden ja kuntalaisten edun takia.

– Nykyisin tiedonkulku katkeaa, kun potilaita siirretään paikasta toiseen. Kukaan ei ota kokonaisvastuuta, sanoi Suhonen.

Falk kertoi pojasta, jolta oli otettu verinäyte peräkkäisinä päivinä kaupunginsairaalassa ja keskussairaalassa, kun järjestelmät eivät ole kommunikoineet keskenään.

Valmistelu alkaa heti

Hyvinvointikuntayhtymän on jo hyväksynyt Lahden ohella Hartola, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Padasjoki, Pukkila ja Orimattila. Heinola päätti kielteisestä kannastaan maanantai-iltana.

Sysmä on kieltäytynyt jo aiemmin. Iitti päättää tiistaina 28.6. ja Asikkala joutuu uusimaan aiemman myönteisen päätöksensä kuun lopulla edellisessä valtuuston kokouksessa sattuneen muotovirheen vuoksi.

Uuden sotealueen valmistelu alkaa heti. Uudistusta johtamaan valitaan määräaikainen muutosjohtaja.

Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella hyvinvointikuntayhtymään vuoden alusta. Lahden kaupungilta siirtyvällä henkilöstöllä säilyy kuntaliitoksen tuoman 5 vuoden irtisanomissuojan jäljellä oleva osa.