Keltakuumerokotteista maailmanlaajuinen pula – Kongon demokraattinen tasavalta aikoo silti rokottaa 12 miljoonaa ihmistä

Koko maailmassa on tällä hetkellä vain kuusi miljoonaa keltakuumerokotetta. Rokotepulan vuoksi Kongon demokraattisessa tasavallassa joudutaan ehkä pilkkomaan yksi rokoteannos osiin, jotta mahdollisimman moni saisi edes väliaikaisen suojan keltakuumetta vastaan.

Ulkomaat
Kuvassa useita keltakuumerokoteannoksia vaaleanpunaisessa muovikorissa.
Keltakuumetta voi torjua rokotteella, mutta tänä vuonna levinneet epidemiat Angolassa, Ugandassa ja Kongossa ovat verottaneet varantoja. EPA/JOOST DE RAEYMAEKER

Keltakuume-epidemian kanssa kamppaileva Kongon demokraattinen tasavalta aikoo rokottaa lähes 12 miljoonaa ihmistä keltakuumetta vastaan.

Maan terveysministeri Felix Kabange ilmoitti maanantaina, että kymmenen päivää kestävä rokotuskampanja alkaa 20. heinäkuuta. Tarkoituksena on rokottaa keltakuumetta vastaan 11,6 miljoonaa ihmistä.

Rokotusten on määrä kattaa koko pääkaupunki Kinshasa sekä Kwangon, Lualaban ja Kasain maakunnat. Rokotusten ulkopuolelle jäävät alle 9 kuukauden ikäiset vauvat.

Annosten pienentäminen ratkaisu rokotepulaan

Ministeri Kabange ei kuitenkaan ole täsmentänyt, mistä Kongon demokraattinen tasavalta saisi lähes 12 miljoonaa keltakuumerokotetta. Tällä hetkellä koko maailmassa on jäljellä 6 miljoonaa rokoteannosta ja rokotteen valmistaminen kestää noin vuoden.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut rokotepulaan perusannoksen pienentämistä, jolloin yksi annos riittäisi useammalle rokotettavalle. WHO arvioi, että viidennes tavallisesta rokoteannoksesta riittäisi antamaan väliaikaisen suojan keltakuumetta vastaan.

Tällä hetkellä Kongon demokraattisessa tasavallassa on vain 1,3 miljoonaa rokoteannosta keltakuumetta vastaan.

Kongon demokraattinen tasavalta julisti viime viikon maanantaina keltakuume-epidemian. Kolmessa maakunnassa on todettu yhteensä 67 keltakuumetapausta.

Valtaosa tapauksista on levinnyt naapurimaasta Angolasta, jossa keltakuume epidemia on pahin vuosikymmeniin. Arviolta 345 ihmistä on kuollut tautiin.

Keltakuume on hyttysen levittämä akuutti, vakava verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka johtaa usein kuolemaan. Ensioireita ovat kuume ja pahoinvointi. Tauti voi pahimmillaan edetä vakavimpaan vaiheeseen, jossa virus aiheuttaa vakavia sisäelinvaurioita ja kuoleman.

Lähteet: Reuters