1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Ennennäkemätön jättinosturi nousee piipputyömaalle Jyväskylässä

Jyväskylässä Keljonlahden voimalaitoksen sisäpiipun uusimiseen tarvitaan Euroopan suurimpiin kuuluvaa nosturia. Kuusi vuotta käytössä olleen voimalan sisäpiippu uusitaan korroosiovaurioiden vuoksi.

tekniikka
Nosturia rakennetaan Keljonlahden voimalan edustalla.
Matti Myller / Yle

Jyväskylän Energian Keljonlahden voimalan sisäpiipun uusimistyö on aluillaan. Työmaalla tarvittava jättinosturi on koottu jo lähes valmiiksi. Uuden piipun lohkot saapuvat Keljonlahdelle vaiheittain huomisesta alkaen.

Voimalan sisäpiippu uusitaan korroosiovaurioiden takia.

– Nyt vaihdetaan kokonaan sisäpiippu. Piippu on ollut pinnoitettu ja se pinnoite on lähtenyt osittain irti ja korroosio on haurastuttanut metallia, kuvailee Jyväskylän Energian tuotantojohtaja Teemu Rönkkä.

Suomessa ei ole tainnut olla näin korkeaa nosturia käytössä aiemmin.

Aleksi Vuorenmaa

Uuden piipun materiaalivaihtoehtoja on testattu. Voimalan käynninaikaisessa savukaasuvirtauksessa on pidetty erilaisia näytepaloja.

Pelkoa uuden materiaalin, superausteniittisen haponkestävän teräksen ruostumisesta ei pitäisi olla.

– Piipputoimittaja on tanskalainen Steelcon, joka on yksi maailman suurimmista piippuvalmistajista. Toimittajalle on asetettu tiukat laatuvaatimukset, vakuuttaa Jyväskylän Voima Oy:n projektipäällikkö Aleksi Vuorenmaa.

Sisäpiipun uusiminen maksaa arvioilta reilut kolme miljoonaa euroa. Aiemman pinnoitteen pettämissyy ja korjauskustannusten lopullinen maksaja on vielä auki.

– Valmistajan kanssa neuvottelut on kesken. Etsimme syytä, miksi piipun pinnoite on lähtenyt irti. Tällä hetkellä korjauskustannukset menee Jyväskylän Voimalle, jonka suurin omistaja on Jyväskylän Energia, toteaa Rönkkä.

Urakassa tarpeen poikkeuksellinen ulottuvuus

Voimalan betonipiipuun sisus, metallinen sisäpiippu vaihdetaan uuteen yläkautta. Sisäpiippua lyhennetään betonipiipun sisällä noin 20 metrin pala kerrallaan ja palat ujutetaan betonipiipusta ulos nostoketjujen varassa.

Uuden sisäpiipun lohkot nostetaan paikoilleen kaksi lohkoa yhteen pultattuina. Suurimman yksittäisen nostettavan kappaleen korkeus on noin 32 metriä.

Nosturin tuuliraja tulee vastaan, jos tuulee yli 9 metriä sekunnissa.

Aleksi Vuorenmaa

Työmaan päänosturilta vaaditaan poikkeuksellista ulottuvuutta, koska sisäpiipulla on mittaa 143 metriä.

Keljonlahdelle nousee parhaillaan yksi Euroopan suurimmista nostureista. Sen puomi kohoaa 183 metrin korkeuteen. Puomin alle mahtuisi esimerkiksi Näsinneulan torni.

– Suomessa ei ole tainnut olla näin korkeaa nosturia käytössä aiemmin, arvelee projektipäällikkö Aleksi Vuorenmaa.

Vuorenmaan mukaan jättinosturin pystytys on vaarallisempi operaatio kuin sen käyttö työmaalla. Puomin kasaamiseen tarvitaan kaksi suurta apunosturia.

Toiveissa tyyntä kesäsäätä

Piipputyö edellyttää vähätuulisia oloja. Jatkuva, yhtenäinen tuuli saa olla enintään 5 metriä sekunnissa. Kovalla tuulella nosturi heiluu ja vaarana on, että uudet piippulohkot ottavat kiinni nosturin puomiin.

– Toivotaan tyyntä keliä, että päästään heti aloittamaan purkutyötä ja perään uusien lohkojen nostot. Nosturin tuuliraja tulee vastaan, jos tuulee yli 9 metriä sekunnissa, silloin on pakko keskeyttää työt, kertoo Vuorenmaa.

Uusittu piippu on valmis syyskuun alussa ja voimalaitos käynnistettävissä syyskuun loppupuolella.

Keljonlahden voimala valmistui 2010. Se tuottaa lämpöä ja sähköä. Polttoaineena käytetään puuta, turvetta ja tarvittaessa myös kivihiiltä.

Haastattelut teki Marja Roiha

Lue seuraavaksi