Hyppää sisältöön

YK:n turvaneuvosto valitsee tiistaina uudet jäsenet, Ruotsi kamppailee Italiaa ja Hollantia vastaan

Ulkoministeri Margot Wallström korostaa YK:n merkitystä maailmassa, josta Britannian EU-ero uhkaa tehdä entistä epävarmemman.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström osallistui toukokuussa YK:n turvallisuusneuvoston keskusteluun terrorismista. Kuva: Jason Szenes / EPA

New Yorkissa valitaan tiistaina viisi jäsentä YK:n turvallisuusneuvoston vaihtovuorossa olevien viiden jäsenen tilalle. Yhdysvalloilla, Venäjällä, Kiinalla, Ranskalla ja Britannialla on neuvostossa pysyvä paikka, mutta kymmenen muuta jäsentä valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Euroopan maista neuvostoon pyrkivät Italia, Hollanti ja Ruotsi. Vain kaksi pääsee tavoitteeseensa YK:n yleiskokouksessa 193 valtion salaisessa äänestyksessä.

Ruotsi ollut jäsen jo kolmesti aiemmin, viimeksi vuosina 1997–1998, ja Suomikin kahdesti, vaikka vuoden 2012 yritys ei onnistunutkaan. Italia on ollut jäsen seitsemän kertaa ja Hollanti viidesti. Yli 60 YK-maata ei ole koskaan ollut edustettuna turvallisuusneuvostossa.

Ruotsi kampanjoi tasa-arvolla

Ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan Ruotsin valtteja ovat kansalais- ja ihmisoikeudet, tasa-arvo ja avoimuus. Wallström painottaa, että Britannian EU-äänestyksen jälkeen ja EU:n heikentymisen riskin vuoksi YK on yhä tärkeämpi järjestö.

– Meidän on jatkettava panostusta monenkeskiseen kansainväliseen yhteistyöhön. Nyt jos koskaan meidän on pidettävä huolta areenoista, joilla valtiot tapaavat, puhuvat ongelmistaan ja ratkaisevat ne demokraattisesti, kompromisseilla ja keskustelulla, Wallstöm sanoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Ruotsin hallitus (siirryt toiseen palveluun) on pannut kisassa kaikkensa peliin, mutta porvarillinen oppositio ei ole hallituksen mahdollisesta saavutuksesta yhtä innostunut. Maltillinen kokoomus teki asiasta huhtikuussa jopa välikysymyksen (siirryt toiseen palveluun). Puolueen ulkopoliittisen edustajan Karin Enströmin mukaan kokoomuksesta tuntui, että siltä oli salattu olennaista tietoa hankkeen kustannuksista.

Ne on ilmoitettu noin 2,3 miljoonaksi euroksi. Hollanti on satsannut omaan kampanjaansa yli puolitoistakertaisesti. Italia ei ole kertonut kustannuksiaan.

Wallström Ruotsista: Pieni mutta vahva

Hollanti on "Rauha, oikeudenmukaisuus ja kehitys" -kampanjassaan painottanut etenkin panostaan ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Italian iskulause on "Huomisen rauhaa rakentamassa", jossa muistutetaan maan roolista rauhanturvaoperaatioissa ja tämänhetkisessä turvapaikanhakijakriisissä.

Ruotsin television SVT (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa Wallström pahoittelee, että kilpailu paikoista käydään EU-maiden kesken, mutta muistuttaa, ettei Ruotsi jätti hakemuksensa ensimmäisenä.

Hän sanoo myös, ettei Ruotsi kalpene tässä seurassa. Ruotsi on pieni maa mutta silti maailman viidenneksi suurin humanitaarisen avun antaja ja ilmastorahaston suurin tukija kansalaista kohden laskettuna, Wallström korostaa.