Virolaistölkkien vastaanotto tyssäsi heti alkumetreillä

Virolaisten tyhjien juomatölkkien vastaanoton jatkosta Helsingin Länsisatamassa ei ole tietoa. Toiminta hiipui ratkaisemattomaan tilakysymykseen.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Viron Tölkkipalautus Oy ehti ottaa tölkkejä vastaan lyhyen ajan viime vuonna ja maksoi niistä kahdeksan senttiä kappaleelta. Yritys toimi sittemmin puretussa niinsanotun Bunkkerin toimistorakennuksessa.

Viime vuoden lopulla yritys ja kaupunki neuvottelivat korvaavista vuokratiloista, muun muassa makasiinirakennuksesta, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt.

– Tarjosimme heille muutamiakin tiloja Jätkäsaaresta, mutta näistä ei mikään kelvannut. Ei siis myöskään tuo L3 makasiinin tila, joka oli aikaisemmin heidän vaatimuksensa liiketoimintansa jatkamiseksi, kertoo vuokraneuvottelija Miia Amee kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Yrityksessä asiasta on hieman toisenlainen näkemys.

– Ainoasta vapaasta tilasta Makasiiniterminaalista tarjosimme kaupungille lähes kaksi kertaa korkeampaa vuokraa kuin edellinen vuokralainen. Kaupunki päätti kuitenkin vuokrata tilan mielummin vaatekauppiaalle kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, sanoo Viron Tölkkipalautus Oy:n mediavastaavana toiminut Mika Reinikainen.

Viime syksyn jälkeen kaupunki ei ole ollut yhteydessä yrityksen kanssa.

Paljon pitäisi tapahtua että toiminta jatkuisi

Reinikaisen mukaan yritys on nyt telakalla eikä toimintaa ole. Paljon pitäisi kuulemma tapahtua, että kierrätys aloitettaisiin uudelleen.

– Media raportoi toiminnastamme alusta lähtien negatiiviseen sävyyn vihjailemalla kierrätyksen olevan laitonta, virkamiehet olivat vihamielisiä ja poliitikot välinpitämättömiä. Emme nähneet enää tarkoituksenmukaiseksi taistella tuulimyllyjä vastaan.

Virolaisia juomatölkkejä rahdataan Suomeen vuosittain miljoonittain. Täällä palautettavista tölkeistä ei makseta panttia.

– Pitäisi tulla reilu kädenojennus virkamiehiltä, poliitikoilta ja medialta. Sellaista ei ole näköpiirissä joten toiminta on tiukasti jäissä ja tölkkejä ei kierrätetä, Mika Reinikainen toteaa.