Ahvenet päästävät iholle – Kiteen kirkas onkin lampi

Valkiajärven pinnanalainen maailma kiehtoo yhä useampia elokuvajulkisuuden myötä. Laitesukeltajien pitkään tuntemalle järvelle ovat löytäneet myös snorkkeliuimarit. Kiteeläinen lampi on harvinaisen kirkas.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Pinnan päältä Valkiajärvi on ihan tavallinen lampi. Nimestään huolimatta Pohjois-Karjalan eteläosassa sijaitseva vesistö on siis lampi, siihen ei ole laskuojia tai -jokia, mikä selittääkin osaltaan huikeaa näkyvyyttä pinnan alla.

Kirkas vesi on syy, miksi tänne tullaan kaukaa. Rantavedessä on ikivanhoja kaatuneita puita, joiden suojissa ahvenet ja hauet liikkuvat. Särkikaloja ei ole pohjaa pöllyttämässä. Syvimmät kohdat ovat 34 metriä pinnan alla, mutta sukeltajien ei tarvitse mennä sinne asti.

Kirkas vesi alkaa heti laiturin alta. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Parhaat näkymät ovat 3-5 metrin syvyydessä. Syvällä näkee lähinnä mateita yösukelluksilla. Toiseen suuntaan laiturilta on ahvenia ja haukia, toiseen suuntaan näkee rapuja, kertoo Keski-Karjalan sukeltajien varapuheenjohtaja Arto Möttönen.

Sukeltajien suosikista suuren yleisön tietoon

Arto Möttönen on sukeltanut Valkiajärvessä yli 30 vuotta. Sukeltajat ovatkin tienneet kirkasvetisen lammen jo kauan. Kun elokuva Järven tarina näytti valkokankaalla Valkiajärven isot ahvenet, muutkin kuin laitesukeltajat keksivät paikan.

Valkiajärven ahvenella on tyylikäs raitapaita. Kuva: Arto Möttönen

– Nyt täällä käy sellaisia snorkkeliuimareitakin. Emme  tiedä miten paljon, mutta vieraskirjasta voi jotain päätellä, kaikkialta Suomesta on kiinnostusta. On monia mielipiteitä, mutta on tämä ainakin kymmenen kirkkaimman veden joukossa Suomessa, kertoo Möttönen.

Aika hidastuu vedessä

Valkiajärvi jaksaa kiehtoa Möttöstä yhä edelleen. Veden alla ihminen on vieraassa elementissä ja ajantaju katoaa. Ahvenet tulevat lähelle kurkkimaan isoa märkäpukuista kellujaa.

– Olen sukeltanut aika monessa paikassa Suomessa, mutta missään kalat eivät ole näin luottavaisia. Kun lähtee kiertämään järveä, niin löytää aina uutta. Sitä kiinnittää huomiota yhä pienempiin yksityiskohtiin, kertoo sukeltaja Arto Möttönen.

Kalat kuin akvaariossa

Järven tarina-elokuva on tehnyt Valkiajärveä tunnetuksi myös siten, miten ei olisi haluttu. Kuvat isoista ahvenista toivat paikalle harppuunakalastajat. "Kesyjen" kalojen pyydystäminen oli Möttösen arvion mukaan ajattelemattomuutta. Nyt rannan vaatimattoman tukikohdan ilmoitustaululla on toive kalojen jättämisestä rauhaan.

Kalojen toivotaan saavan jäädä rauhaan sukeltajien iloksi. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Valkiajärven rannoille on yritetty kaavoittaa tontteja moneen otteeseen. Sukeltajat ja muutkin luontoarvojen puolustajat vastustavat rakentamista.

– Maallikonkin tiedoin ihmisasutus aiheuttaa kuormitusta. Kunpa tämä säilyisi tällaisena tuleville polvillekin. Ja onhan tässä kehittämispotentiaalia, että tämän vedenalaisen paratiisin pääsisivät näkemään myös muut kuin muutama mökkiläinen ja sukeltaja, toivoo Arto Möttönen.