1. yle.fi
  2. Uutiset

Savukoskelainen Jarmo Ahtinen rengasti 500. maakotkan poikasen

Savukoskelainen lintuharrastaja Jarmo Ahtinen rengasti maanantaina Savuskoskella 500. maakotkan poikasen. Hän on toiminut Metsähallituksen vapaaehtoisena petolintujen pesätarkastajana vuodesta 1990 lähtien

Kotimaan uutiset
Savukoskelainen Jarmo Ahtinen kuvasi 500. rengastamansa maakotkan poikasen.
Savukoskelainen Jarmo Ahtinen kuvasi 500. rengastamansa maakotkan poikasen.Jarmo Ahtinen

Savukoskelainen petolintujen pesätarkastaja Jarmo Ahtinen on laittanut renkaan jo 500 maakotkan poikasen jalkaan. Jarmo Ahtinen on vuodesta 1990 lähtien rengastanut maakotkia, merikotkia ja muuttohaukkoja laajalla alueella Pohjois-Suomessa Kuusamosta Utsjoelle ja Muoniosta Sallaan.

Ensimmäisen kotkarengastuksensa Ahtinen teki Kemijärvellä kesällä 26 vuotta sitten ja tämän viimeisimmän Savukoskella.

Jarmo Ahtisen maakotkien rengastusmäärä on yhden henkilön tekemänä ennätys Suomessa ja Pohjoismaissa. Hänet palkittiin kolme vuotta sitten vuoden luontovapaaehtoinen -tittelillä.

– Jarmon kaltaisia taitavia vapaaehtoisia lintumiehiä ja –naisia tarvittaisiin lisää petolintujen suojelutyöhän. He ovat aivan korvaamaton apu petolintujen suojelulle, he jaksavat vuodesta toiseen rämpiä reviireillään, Metsähallituksen luontopalveluiden ylitarkastaja Tuomo Ollila sanoo yhtiön tiedotteessa.

Petolintuharrastajaksi voi lähteä uusien pesien raportoinnista. Metsähallitus maksaa sadan euron löytöpalkkion maakotkan tai merikotkan sellaisesta pesätiedosta, joka ei ole ennestään Metsähallituksen tiedossa.

Yle Lapin toimittaja oli Jarmo Ahtisen mukana rengastusreissulla kolme vuotta sitten. Voit lukea jutun ja katsoa valokuvat täältä.

Lue seuraavaksi