1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

HIFK tyytyväinen uudelle kotihallille varattuun alueeseen – vanha jäähalli suojeltaneen

Helsingin IFK:n monitoimihallihanke etenee. Hallituksen puheenjohtaja Timo Everi kertoo, että suunnittelussa lähdetään liikkeelle siitä, että myös vanha jäähalli säilytetään.

Monitoimihallin yhteyteen tulisi myös mittavia hotelli- ja asuinrakennuksia. Kuva: Helsinki Garden 2016

Helsingin IFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi kertoo olevansa tyytyväinen Helsingin kaupunginhallituksen eilen hyväksymään suunnittelualuevaraukseen niin sanotulle Helsinki Garden -hankkeelle eli HIFK:n uudelle monitoimihallille.

Kaupunki päätti eilen sijoittaa alueen Nordenskiöldinkadulle vanhan jäähallin viereen. Lisäksi aluetta rajattiin reilusti. Esimerkiksi Saharana tunnetun jalkapallokentän päälle ja Pohjoisen Stadiontien itäpuolelle ei saa rakentaa. HIFK:n omissa toiveissa oli alun perin saada halli Töölönlahden kupeeseen Mäntymäen alueelle.

Everi haluaa korostaa "hyvää yhteistyötä" eri tahojen kanssa hallin suunnittelun eri vaiheissa.

– Koko ajan on käyty hyvin avointa ja yhteistyökykyistä keskustelua sekä virkamiesten että poliittisten päättäjien myös kaikkien poliittisten ryhmien kanssa, hän sanoo.

Auki on myös vielä se, suojellaanko vanha jäähalli vai ei, kuten Kaupunginmuseo on ehdottanut. Everin mukaan tällä hetkellä lähdetään ensisijaisesti siitä, että jäähalli suojellaan. Virallisesti sen kohtalo ratkaistaan, kun arkkitehtuurikilpailu järjestetään.

– Ei se millään tavalla este hallille ole. Mä ehkä käyttäisin tässä kohtaa sanaa säilyttäminen. Vanhassa jäähallissa on paljon sellaista, joka on säilyttämisen arvoista. Me valmistaudutaan siihen, että meillä on sekä–että-suunnitelma. Ensisijaisesti me lähdetään tutkimaan vaihtoehtoa, jossa vanha jäähalli säilytetään, peruskorjataan ja modernisoidaan hieman toisentyyppiseen kuin nykykäyttöön.

Vanha jäähalli on kuitenkin monitoimihallin suunnittelun ja rakentamisen näkökulmasta haasteellisella paikalla.

– Nämä on tietysti asioita, jotka on suunnittelussa otettava huomioon, kun se on tietyllä tavalla lähes keskellä sitä suunniteltua rakennusaluetta.

Hallista on tarkoitus tulla HIFK:n kotikenttä. Jäähallin lisäksi suunnitelmissa on rakentaa myös muun muassa liike- ja toimistotilaa, maanalaista parkkitilaa sekä asuntoja. Päätös ei vielä tarkoita, että halli saisi rakennusluvan, vaan että alue varataan tarkempaa suunnittelua varten.

Myös jalkapallostadionin laajentamiselle näyttää jäävän tilaa

Helsingin Jalkapalloklubi HJK ja Suomen Palloliitto ovat olleet huolissaan jalkapallokenttien jäämisestä Garden-hankkeen jalkoihin.

Nyt ainakin HJK:n junnujen ahkerassa käytössä ollut Saharan pallokenttä säästyy rakentamiselta.

– Hienoa, että urheilun ja harrastajien tarpeet ja jo toimiva infra otettiin nyt huomioon, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kommentoi Gardenin saamaa aluevarausta.

Myös Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kiittelee päätöstä.

– Garden-hanke on hyvä, urheilun olosuhteita parantava hanke ja on hyvä, että se etenee. Olemme kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa halunneet tuoda esille jalkapallon näkökulman alueella toimivien jäsenseurojen kanssa. Tällä alueella on todella tärkeää, että nykyiset kentät säilyvät alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti jalkapallon käytössä.

HJK:n ja Palloliiton suunnitelmissa on myös Töölön jalkapallostadionin eli Sonera Stadiumin laajentaminen. Onko sen läpivieminen nyt entistä helpompaa?

– Uskomme, että päätös tehdyillä rajauksilla antaa ainakin mahdollisuuden tulevaisuuden kehittämishankkeille, Casagrande vastaa.

– Hyvällä yhteistyöllä virallisten prosessien mukaan voidaan jatkaa hienon urheilupuiston, Sonera Stadiumin ja urheilupaikkojen kehittämistä, Riihilahti sanoo.

Täydennetty klo 14:39 Aki Riihilahden kommenteilla ja kello 15:39 Marco Casagranden kommenteilla.