Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun asuntojen jyrkkä hintanousu pysähtyi toukokuussa

Pääkaupunkiseudun asuntohinnat laskivat 0,4 prosenttia huhtikuun tasolta. Vuokraturvan Timo Metsolan mukaan toukokuun hintatiedot kertovat epätietoisuudesta asuntomarkkinoilla.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Pääkaupunkiseudun vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat toukokuussa 0,4 prosenttia kuukautta aiemmasta, käy ilmi Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista (siirryt toiseen palveluun).

Hintatason hienoista laskua selittää osaltaan se, että huhtikuussa asunnot olivat kallistuneet huomattavan paljon eli 4,7 prosenttia.

Vuoden takaiseen verrattuna pääkaupunkiseudun asuntohinnat olivat toukokuussa 2,3 prosentin nousussa.

Muualla Suomessa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat toukokuussa 1,6 prosenttia kuukautta aiemmasta. Vuositasolla muun Suomen asuntohinnat olivat kuitenkin 0,6 prosentin laskussa.

Toukokuussa vanhojen osakehuoneistojen keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3 532 euroa ja muualla Suomessa 1 707 euroa.

Vuokraturvan Metsola: Epätietoisuutta asuntomarkkinoilla

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola arvioi pääkaupunkiseudun toukokuun hintatietojen kertovan epätietoisuudesta asuntomarkkinoilla.

Perättäisten kuukausien erot kertovat hänen mielestään tietystä varovaisuudesta ja toisaalta myös kertyneistä asunnonvaihtopaineista.

– On kaksi keskenään ristiriitaista tekijää. Toinen on se, että ihmisillä on todellinen, vaikkapa elämäntilanteen muuttumiseen perustuva tarve vaihtaa asuntoa. Toinen on talouden epävarmuus ja se, ettei oikein tiedetä, mitä pitäisi maailmasta ympärillä ajatella.

Yksittäisten kuukausien hintamuutoksista ei Metsolan mukaan kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Parempi on katsoa asuntokaupan kehittymistä pidemmällä aikavälillä kuten vuosineljännesten tasolla.

Metsolan mielestä asuntokauppa voisi tällä hetkellä käydä vilkkaamminkin, kun ottaa huomioon erittäin matalan korkotason.

– Mutta kun samaan aikaan huomioidaan, että meillä on isoja epävarmuustekijöitä ja on tehty monessa mielessä historiallinen palkkaratkaisu, niin se että kauppa kuitenkin käy näinkin hyvin, pitäisin sitä positiivisena merkkinä.