Merivesiallas Kreikan auringon alla – polskivatko tamperelaisdelfiinit jatkossa välimerenilmastossa?

Kreikkalaisessa eläintarhassa Veeralle, Delfille, Leeville ja Eevertille olisi luvassa enemmän uintitilaa ja ulkoallas. Viranomaisilta muutto on saanut vihreää valoa, mutta päätöstä delfiinien siirtämisestä Attica Parkiin ei ole vielä tehty.

Kotimaa
Delfiini Särkänniemen delfinaariossa vuonna 2010.
Delfiini Särkänniemen delfinaariossa vuonna 2010.Mika Kanerva / Yle

Ulkoallas Kreikan paahtavan auringon alla. Altaassa puhdistettua merivettä ja enemmän tilaa uida kuin Särkänniemen delfinaariossa. Lisäksi Veeralle, Delfille, Leeville ja Eevertille olisi luvassa myös hyvä hoito.

Ei ihme, että Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä pitää Kreikassa sijaitsevaa Attica Zoological Parkia hyvin potentiaalisena kohteena tamperelaisdelfiineille.

– Tällä hetkellä vaikuttaa, että monta asiaa ja monet kriteerit täyttyvät siinä kohteessa, Seppälä sanoo.

Ateenan läheisyydessä sijaitseva Attica Zoological Park -eläinpuisto on Kreikan suurin eläinpuisto, jossa elää yhteensä yli 1 800 eläintä. Merieläimistä puistossa on ennestään pullonokkadelfiinejä ja kirjohylkeitä. Puisto kertoo nettisivuillaan haluavansa lisätä tietoisuutta harvinaisista ja uhanalaisista eläinlajeista.

Eläinten kannalta Seppälä näkee hyvänä etenkin sen, että altaissa on puhdistettua merivettä ja sisäaltaissa polskineet pullonokkadelfiinit pääsivät ulos.

– Iso asia on se, että eläimet ovat avoimen taivaan alla, jolloin auringonvalon vaikutus ja siihen liittyvät asiat ovat myöskin kohdillaan.

– Eläimistä pidetään siellä huolta, tilat ovat isommat kuin mitä meillä on eli vettä on enemmän käytössä. Ja se on puhdistettua merivettä, joka on eläinten kannalta hyvä asia, Seppälä luettelee.

Veera, Delfi, Leevi ja Eevert ovat vielä Särkänniemessä

Kevään mittaan arvuuttelu delfiinien tulevaisuuden ympärillä on kiihtynyt. Seppälä vahvistaa, että Veera, Delfi, Leevi ja Eevert polskivat edelleen Särkänniemen altaissa.

– Delfiinit ovat todellakin vielä täällä meillä, Seppälä sanoo.

– Päivärutiinit ovat delfinaariossa samanlaiset kuin aiemmin eli delfiinien hoitajat jatkavat delfiinien kanssa virikkeellistä toimintaa.

Tämä tosin tapahtuu lukittujen ovien takana, huvipuistokävijöiden katseiden ulottumattomissa. Seppälä ei lämpene kyselyille delfiinien hyvästelystä tai avoimien ovien päivästä.

– Delfiiniesityksiä ei enää pidetä eli kun päätös tehtiin, että delfinaarioesitykset lopetetaan, niin siitä me pidetään kiinni, Seppälä toteaa.

Muitakin kohteita selvitetään

Tampereen Särkänniemen neljälle delfiinille, Veeralle, Delfille, Leeville ja Eevertille, on myönnetty kansainväliset siirtoluvat Kreikan Attica Zoological Parkiin. Luvat pullonokkadelfiinien siirtoon myönsi Suomen ympäristökeskus 21. kesäkuuta.

CITES-lupa vaaditaan luonnonvaraisten uhanalaisten eläinten siirtämiselle puistosta toiseen. Viranomaisluvat perustuvat Euroopan CITES-viranomaisten tieteelliseen selvitykseen. Lupa mahdollistaa eläinten siirtämisen toiseen eläinpuistoon, mutta ei niiden myymistä. Lupa mahdollistaa eläinten julkisen käytön rajoitetusti, lähinnä opetuksessa ja valistuksessa.

Seppälä korostaa, että mitään päätöstä tai aikataulua delfiinien siirtämisestä ei ole vielä tehty. Muitakin sijoitusvaihtoehtoja on edelleen pöydällä.

Seppälä ei kuitenkaan suostu kertomaan, mitä muita kohteita harkitaan.

– Meillä on useiden eri vaihtoehtojen selvitys vielä kesken, koska me selvitetään parasta mahdollista sijoituspaikkaa eläinten hyvinvointi huomioiden.

– Pyrin saamaan tämän selvitystyön valmiiksi elokuun loppuun mennessä, Seppälä toteaa.