Saariin asennettiin valvontakamerat – veneilijät raivostuivat

Itäisellä Suomenlahdella sijaitseviin saariin on asennettu riistakameroita. Veneilijöiden keskuudessa on levinnyt käsitys, jonka mukaan kameroilla kuvataan heitä. Paikallisen virkistysalueyhdistyksen mukaan kyse on digitaalisesta kävijävalvonnasta.

Kotimaa
Folioteipillä umpeen teipattu valvontakamera.
Ulko-Nuokossa sijaitseva riistakamera on teipattu umpeen folioteipillä.Olli Törönen / Yle

Haminan edustalla itäisellä Suomenlahdella sijaitsevassa Ulko-Nuokossa on grillikatos, jonka yläreunaan on asennettu valvontakamera. Linssi on teipattu folioteipillä umpeen.

Se on jonkun veneilijän kannanotto. Paikallinen virkistysalueyhdistys on asentanut saariinsa riistakamerat, mikä on saanut osan veneilijöistä osoittamaan mieltään.

– On kyse porukasta, joka haluaa suojata omaa yksityisyyttään. Se on meillä tiedossa. Protestoida saa, mutta retkikohde on silti aivan väärä paikka yksityisyyden suojaamiseen, sanoo Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kinnunen.

Kameroita on asennettu vaihtelevasti yhteensä 30 saareen, ja niille on saatu kiinteistönomistajien lupa.

Kuvapankki käyttöön, jos tarpeen

Veneilijöiden keskuudessa on levinnyt käsitys, jonka mukaan riistakameroilla valvotaan ihmisten käyttäytymistä saarissa. Kinnunen sanoo, että kyse on pääosin kävijämäärien laskennasta.

– Ne ovat erittäin tärkeitä tietoja EU:n rahastoille ja kunnanhallituksille, kun mietitään vuosittaisia ylläpitokustannuksia ja investointeja. Ihmisten käytöksen valvonta ei kuulu meille.

Protestoida saa, mutta retkikohde on aivan väärä paikka yksityisyyden suojaamiseen.

Jukka Kinnunen

Myös pursiseuroja on informoitu kameroista.

– Siellä kamerajärjestelmä on otettu hyvin vastaan, kun olemme selittäneet, mistä on kyse.

Ulko-Nuokossa kamera on asennettu kuvaamaan keittokatosta. Kinnusen mukaan algoritmi laskee liikkeessä olevia henkilöitä digitaalisesti, mutta ei tunnista heitä. Ainakaan ilman erillistä pyyntöä.

– Jos kiinteistölle on tehty tihutöitä, minulla on mahdollisuus pyytää päästä katsomaan kuvapankkia. Jos sabotaasia tehdään, joudumme selvittämään sen. Eihän siitä kaikkien kuulu maksaa vaan vain tekijän.

Naapurissa seurataan

Naapurimaakunnasta Uudeltamaalta kerrotaan, että Kymenlaakso toimii uranuurtajana digitaalisessa kävijälaskennassa.

– Meillä on valvontakamerat joissakin kohteissa, mutta hyvin vähäisessä määrin. Nekin on jouduttu laittamaan sinne ilkivallan takia, kertoo Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Tapio Lepikko.

Lepikko seuraa mielenkiinnolla riistakameroiden käyttöä kävijälaskentaan.

– Katsomme, miten se alkaa toimia. Jos kaikki menee hyvin, mekin harkitsemme vakavasti digitaalisen laskennan aloittamista.

Veneilijän on saatava valita

Valvontakameroiden asentaminen saariin on sallittua kiinteistönomistajan luvalla.

– Salakatselu ei tule kyseeseen, koska saaressa kävijöillä ei ole siellä kotirauhan piiriin laskettavia alueita, linjaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Ratkaisevaa on se, että valvonnasta ilmoitetaan etukäteen. Esimerkiksi Kymenlaakson virkistysalueyhdistys kertoo digitaalisesta kävijälaskennasta virallisella ilmoitustaulullaan.

– Ilmoituksen tulisi sijaita näkyvällä paikalla. Saaressa hyvä paikka voisi olla esimerkiksi siinä, mihin veneen saa kiinnitettyä, Pynnönen toteaa.

Tärkeintä on, että tieto kameroista välittyy veneilijälle asti. Rikoksen tunnusmerkistö tosin tuskin täyttyisi, vaikka ilmoitusta ei löytyisikään. Valvonnasta syntynyttä vahinkoa olisi vaikea osoittaa.

– Veneilijällä pitää silti olla mahdollisuus valita. Jos hän ei halua tulla kuvatuksi, hän voi mennä muualle.