Moni turvapaikanhakija odottaa kuntapaikkaansa: "Toistaiseksi asuntoja on ollut saatavilla"

Turvapaikanhakijat tarvitsevat Kaakkois-Suomessakin satoja kuntapaikkoja vastaanottokeskusajan päätyttyä. Nyt odotetaan Maahanmuuttovirastolta ratkaisuja oleskelulupapäätöksiin. Kaakkois-Suomessa jo noin sata luvan saanutta odottaa kuntapaikkaansa.

vastaanottokeskukset
Miehiä varvastossut jalassa
Toni Määttä / Yle

Eri viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä, kun turvapaikanhakijoille etsitään asuinpaikkoja kunnista vastaanottokeskusjakson jälkeen.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa arviolta noin 600 myönteisen oleskelulupapäätöksen saanutta ihmistä tarvitsee kuntapaikan.

– Se on arvio, joka on saatu ministeriöstä. Tilanne vaihtelee sen mukaan, kuinka moni saa luvan jäädä ja kuinka moni lähtee itse pois tai muuttaa Suomessa muualle, arvioi ryhmän päällikkö Merja Mattila, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Kaakkois-Suomen ELY:llä on lähes kaikkien alueen kuntien kanssa pakolaisten vastaanottosopimus. Kymenlaaksossa Iitti ei ole sopimusta tehnyt.

– Valtaosassa sopimuksista ei ole kirjattu mitään määriä. Esimerkiksi Kotka ja Kouvola ottavat vastaan tulijoita koko ajan, sanoo Mattila.

Toiminta sinänsä on monille kunnille tuttua puuhaa, mutta mittakaava on uutta.

– Kaakkois-Suomessa vastaanottokeskuksissa on luvan saaneita odottajia noin sata. Kuntien kanssa neuvotellaan koko ajan, miten heidät sijoitetaan.

Suomen Punainen Risti pyörittää Kaakkois-Suomessa vastaanottokeskuksia Imatralla, Kouvolassa ja Kotkassa.

Turvapaikanhakijoiden puhuttamisia tehty paljon, mutta päätökset viipyvät edelleen.

Arja Vainio

– Turvapaikanhakijoiden puhuttamisia tehty paljon, mutta päätökset viipyvät edelleen. Myönteiset (oleskelulupa)päätökset ovat vähemmistössä, sanoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Asuntotilanne ja korvaukset keskusteluttavat

Valtio houkuttelee turvapaikanhakijoita kuntapaikkoihinsa rahalla. Jos oleskeluluvan saanut muuttaa vastaanottokeskuksen lähiympäristöön, valtio turvaa elämisen maksamalla kahden kuukauden vuokran ja takuuvuokran summan.

Kaakkois-Suomessakin ohjeistus on tuttua. Kuntapaikan löytymiseen vaikuttavat kuitenkin monet tekijät.

Kuntien asuntotilanne keskusteluttaa, mutta toistaiseksi esimerkiksi Kotkassa ja Kouvolassa asuntoja on ollut saatavilla.

Merja Mattila

– Kuntien asuntotilanne keskusteluttaa, mutta toistaiseksi esimerkiksi Kotkassa ja Kouvolassa asuntoja on ollut saatavilla. Myös palveluiden saatavuus ja kuntien saamat korvaukset pohdituttavat. Tilanne vaatii yhteistyötä vastaanottokeskuksen, te-toimiston, kunnan ja myös muiden toimijoiden kuten järjestöjen välillä, tietää ryhmän päällikkö Merja Mattila Kaakkois-Suomen ELY:stä.

Maahanmuuttovirasto (siirryt toiseen palveluun) käsittelee turvapaikanhakijoiden hakemukset ja virasto on palkannut lisää työvoimaa käsittelyyn.

– Virasto on arvioinut, että käsittelyruuhka olisi purettu syyskuun loppuun mennessä. Itse en usko tähän tavoitteeseen, sanoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Maahanmuuttovirasto päätti keväällä myös vähentää noin 6000 majoituspaikkaa vastaanottokeskuksista, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt.

– Kouvolan ja Kotkan Ankkurin yksikkö suljetaan, mutta toistaiseksi ne toimivat normaalisti. Yt-neuvottelut alkavat alkusyksystä, sanoo Vainio.