Majakasta on turha haaveilla uniikkia kesämökkiä: Liikennevirasto luopuu osasta majakoistaan, mutta ei myy yksityisille

Liikennevirasto aloitti 2014 vanhojen majakoiden läpikäynnin, ajatuksenaan kunnostaa osa ja luopua tarpeettomista. Julkisuudessa arveltiin, että myös yksityinen ostaja pääsee kaupantekoon. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei yhtään majakkaa ole tulossa ainakaan suoraan myyntiin yksityisille ostajille.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Liikenneviraston aluepäällikkö Marko Reilimon mukaan Pohjanlahdella Porin edustalla sijaitseva Säppi ja Suomenlahdella, Porkkalanniemestä etelään kohoava Kallbådan ovat todennäköisesti siirtymässä Metsähallitukselle. Molempien majakoiden merenkulullinen merkitys on nykyään vähäinen, ja molemmat sijaitsevat valtion mailla.

– Emme ole myymässä yhtään majakkaa yksityisille ostajille. Majakat ovat kansallisomaisuuttamme ja merenkulkuhistoriaamme, ei niitä esimerkiksi kesämökeiksi myydä. Museolla on paljon sanottavaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Jo se on omiaan hillitsemään yksityisten ostohaluja, sanoo Reilimo.

Metsähallitus myy majakkasaarta, Kokkola pohtii linjaloistosta luopumista

Suomen ainoa yksityisomistuksessa oleva majakka on Söderskär Suomenlahdella Porvoon ulkosaaristossa. Arkkitehti Sebastian Lönnqvist ja rakennusmestari Ari Laamanen ostivat majakan vuonna 2003.

Saaristomerellä, Turun saaristossa sijaitseva Bengtskär siirtyi vuonna 2000 Turun Yliopistosäätiön omistukseen. Hailuodon kunta puolestaan osti Pohjanlahdella Hailuodon Marjaniemen majakan vuonna 2005.

– Pienempiä, vähempiarvoisia kohteita, esimerkiksi linjaloistoja ja pookeja, on yhdistysten, kuntien ja Metsähallituksen hallussa, Reilimo kertoo.

Esimerkiksi Pohjanlahden rannikkokaupunki Kokkola omistaa vuonna 1953 rakennetun Harrbådan linjaloiston. Yli 30 metrin korkuinen betonitorni on myös tunnusmajakka eli pooki. Vuonna 2015 kaupunki päätti, ettei linjaloistoa myydä. Nyt päätöstä harkitaan uudelleen, koska osto- ja kunnostuskiinnostusta pahasti rapistunutta linjaloistoa kohtaan löytyy.

Metsähallitus myy puolestaan parhaillaan Senaatti-kiinteistöjen kautta Selkämerellä, Kristiinankaupungin edustalla sijaitsevaa Yttergrundin majakkasaarta. Saaren 1892 rakennettu majakka kuuluu Liikennevirastolle, eikä sisälly kauppaan. Kesäkuun alussa avattu tarjouskilpailu päättyy elokuussa.

– Kaupan yhteydessä lohkotaan maa-alue, joka kuuluu majakan mukana meille, Reilimo sanoo.