Aluehallintovirasto ryöpyttää Mikkeliä kouluterveydenhuollon puutteista

Mikkelillä on lokakuun puoliväliin saakka aikaa hoitaa kuntoon alakoululaisten terveystarkastukset.

aluehallintovirasto
Armilan terveyskeskus. Korvatarkastus.
YLE Etelä-Karjala

Itä-Suomen aluehallintovirasto on havainnut puutteita Mikkelin kaupungin kouluterveydenhuollossa. Viime lukuvuotena osa 2. ja 4. luokan oppilaista on jäänyt ilman lakisääteisiä terveystarkastuksia.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen teki asiasta selvityspyynnön Itä-Suomen aluehallintovirastolle huhtikuussa 2016.

– Kaupungilla on ollut kouluterveydenhuollossa riittämättömät resurssit. Suositukset on täytetty, mutta se ei ole riittänyt velvoitteiden täyttämiseen, sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuollon ylitarkastaja Anne Kejonen.

Mikkelin kaupunki perusteli aluehallintovirastolle puutteita muun muassa sillä, että kouluterveydenhuollossa on ollut odottamattomia työntekijöiden poissaoloja, joiden takia töitä on jäänyt rästiin. Aluehallintoviraston mukaan tällaisilla syillä ei voi puolustella lakisääteisten velvollisuuksien laiminlyömistä.

Mikkelin kaupungin on annettava asiasta selvitys aluehallintovirastolle 15.10.2016 mennessä. Jos puutteita ei tuolloin ole korjattu, seurauksena aluehallintovirason määräys ja mahdollinen uhkasakko. Vastaavissa tapauksissa uhkasakkojen suuruus on ollut 100 000–200 000 euron haarukassa.

Mikkelin kaupungin johto kuitenkin vakuuttaa, että aluehallintoviraston ohjeet otetaan vakavasti. Suunnitelmat terveystarkastusten ajan tasalle saattamiseksi on kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan jo tehty.