Pakotteet eivät pure Putinin ystäviin – Helsingin areena pyörii venäläisvoimin porsaanreiän ansiosta

Yhdysvaltain pakotepolitiikan löysyys mahdollistaa venäläis-suomalaisten miljardöörien omistaman Hartwall Arenan täysipainoisen toiminnan. Jokereiden pyörittämisestä on kuitenkin tullut kallis harrastus Suomeen saapuvan presidentti Vladimir Putinin ystäväksi väitetylle Gennadi Timtšenkolle sekä Rotenbergin perheelle.

urheilu
Gennadi Timtšenko, Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa. Myös venäläis-suomalainen Timtšenko on Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla.
Gennadi Timtšenko (vas.), Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa kesäkuussa 2013.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Helsingin Jokereiden taival jääkiekkoliiga KHL:ssä on sujunut taloudellisesti surkeasti.

Jokereiden kotiareenan omistava Helsinki Halli Oy:n on kuitenkin onnistunut tekemään myös hyviä taloudellisia sopimuksia. Toukokuussa suuri yhdysvaltalainen lipunmyyntiyhtiö Ticketmaster kertoi tehneensä sopimuksen, joka takaa sille yksinoikeuden myydä lippuja Hartwall Arenan tapahtumiin.

Valtaa Hartwall Arenassa käyttävät venäläis-suomalaiset Gennadi Timtšenko sekä Roman Rotenberg. Yhdysvallat on lisännyt kummatkin pakotelistalle, joka asetettiin Venäjän liitettyä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä.

Yhdysvallat perusteli päätöstä sillä, että Timtšenko sekä Rotenbergin perhe kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Yhdysvaltalaiset yhtiöt eivät saa tehdä liiketoimia pakotelistalle olevien yhtiöiden tai ihmisten kanssa. Miten Ticketmaster pystyi siis solmimaan ison sopimuksen Hartwall Arenan kanssa?

Taustalla on porsaanreikä Yhdysvaltain pakotepolitiikassa.

Pakotteet eivät ota huomioon todellista valtaa yhtiöissä

Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg omistavat Hartwall Arenan toimintaa pyörittävän yhtiön osakkeista 45 prosenttia. Timtšenkon omistukset kulkevat Luxemburgin ja Kyproksen kautta, Rotenbergin suomalaisen holdingyhtiön kautta.

Helsinki Hallilla on yhtiön osakasluettelon mukaan yhteensä 562 omistajaa. Osakkaat ovat yrityksiä ja yksityishenkilöitä, joilla on aitioita tai paikkoja hankittuna hallissa.

Halliyhtiön osakesarjat oikeuttavat kuitenkin erilaiseen äänivaltaan eli määräysvaltaan yhtiössä. Timtšenkolla ja Rotenbergillä on 94 prosentin äänivalta yhtiössä, eli he voivat halutessaan tehdä päätöksiä yhtiössä piittaamatta muista 560 omistajasta.

Hartwall Arena on välttynyt pakotepolitiikan ongelmilta porsaanreiän ansiosta.

Yhdysvaltain pakotteiden toteutumista valvoo maan valtionvarainministeriö. Pakotteita koskevissa ohjeistuksissa mainitaan niin sanottu "50 prosentin sääntö".

Tämän periaatteen mukaan pakotteet koskevat vain yhtiöitä, joissa pakotelistalle oleva henkilö tai yhtiö omistaa yli 50 prosenttia eli enemmistön.

Pakotelistalle joutuneiden venäläis-suomalaisten liikemiesten omistusten jäädessä alle 50 prosenttiin eivät pakotteet siis kosketa Helsinki Halli Oy:tä.

Tämän takia yhdysvaltalaiset yritykset voivat tehdä bisnestä normaaliin tapaan Hartwall Arenan kanssa.

Harry Harkimo A-studion vieraana 4. toukokuuta.
Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo on edelleen jääkiekkoseura Jokereiden pääomistaja.Yle

Miljardöörien kallis harrastus

Jokereiden ja Hartwall Arenan pyörittäminen on osoittautunut kalliiksi harrastukseksi venäläis-suomalaisille liikemiehille.

Jääkiekkoseura Jokerit teki ensiimmäisellä KHL-kaudellaan 2014–2015 tappiota yli 13 miljoonaa euroa. Jokerien pääomistaja on liikemies ja kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo (Kok). Käytännössä seuraa pyöritetään kuitenkin Jokereista 49 prosenttia omistavien Timtšenkon ja Rotenbergin rahoilla.

Jokereiden viimeisessä vahvistetussa tilinpäätöksessä yhtiön oma pääoma oli yli seitsemän miljoonaa euroa tappiolla. Osakayhtiölain mukaan yhtiön on tehtävä oman pääoman menettämisestä ilmoitus kaupparekisteriin. Näin ei kuitenkaan ole toimittu, kuten tilintarkastaja huomauttaa tilinpäätöksessä.

Jokerit on käytännössä konkurssikypsä yhtiö.

"Esitämme huomautuksena, että yhtiön oma pääoma on tilikauden aikana muodostunut negatiiviseksi. Yhtiön hallitus ei ole tehnyt osakepääoman menettämisestä osakeyhtiölain edellyttämää rekisteri-ilmoitusta", tilintarkastaja kirjoittaa lausunnossaan.

Tilintarkastaja toteaa myös, että "yhtiö on vahvasti riippuvainen omistajiltaan saamasta rahoituksesta". Suomeksi sanottuna: Jokereiden menot ovat tuloja suuremmat, eikä seura pyöri ilman omistajien lompakoilla vierailua.

Gennadi Timtšenko on rahoittanut omasta pussistaan myös Hartwall Arenan toimintaa. Timtšenkon Luxemburgin-yhtiön tilinpäätöksestä käy ilmi, että yhtiö on myöntänyt kuuden miljoonan euron lainan Timtšenkon ja Rotenbergin suomalaiselle holdingyhtiölle Arena Eventsille.

Arena Eventsin kautta venäläis-suomalaiset liikemiehet hallinnoivat omistuksiaan Helsinki Halli Oy:ssä.

Lainan koroksi on sovittu neljä prosenttia ja laina tulisi maksaa takaisin 30. kesäkuuta 2018.

Helsinki Hallin tilinpäätöksessä todetaan, että pakotteilla on ollut sen liiketoimiin vaikutusta.

"Venäjän ja Ukrainan poliittisella tilanteella, sen aiheuttamilla talouspakotteilla ja ruplan heikentyneellä kurssilla on ollut vaikutusta yhtiön toimintaan, tilikauden tulokseen ja taloudelliseen asemaan", tilinpäätöksen toimintakertomuksessa sanotaan.

Gennadi Timtshenko.
Gennadi Timtšenko omistukset Jokereissa ja Hartwall Areenassa kulkevat kahden eri veroparatiisiyhtiön kautta.Kuzmin Yury / AOP

Gennadi Timtšenko

Liikemies Gennadi Timtšenkon (s. 1952) väitetään kuuluvan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Timtšenkolla on myös Suomen kansalaisuus.

Talouslehti Forbes on arvioinut Timtšenkon omaisuuden olevan yli 10 miljardia euroa. Timtšenko on vaurastunut etenkin öljynvientiyhtiö Gunvorin omistuksillaan. Timtšenko myi omistuksensa yhtiössä pakotelistalle joutumisen jälkeen eli maaliskuussa 2014.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan "Vladimir Putinilla saattaa olla pääsy Gunvorin varoihin".

Timtšenkolla oli pitkään kesämökki Taipalsaarella Etelä-Karjalassa. Timtšenko pyöritti pitkään myös liiketoimiaan maakunnassa.

Aiemmin Sveitsissä asuneella Timtšenkolla on lukuisia veroparatiisiyhtiöitä eri puolilla maailmaa. Osa yhtiöistä paljastui niin sanotuista Panaman papereista eli panamalaisesta lakiasiaintoimistosta Mossack Fonsevasta vuodetuista asiakirjoista.

Roman Rotenberg.
Jokereiden ja Hartwall Areenan omistajiin kuuluvalla Roman Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuus.Stanislav Krasilnikov / AOP

Roman Rotenberg

Suomessa kouluja käynyt Roman Rotenberg (s. 1981) asetettiin Yhdysvaltain pakotelistalle heinäkuussa 2015. Romanin isä Boris Rotenberg oli joutunut pakotteiden kohteeksi jo aiemmin. Boris Rotenbergin väitetään kuuluvan Timtšenkon tavoin Vladimir Putinin lähipiiriin.

– Perheemme ei liity mitenkään Ukrainan tilanteeseen. En halua, että tällaisten asioiden takia joutuisimme jäädyttämään kaiken liiketoimintamme, Roman Rotenberg totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Roman Rotenberg omistaa osuuden myös toisesta KHL-seurasta eli Pietarin SKA:sta. Hän on myös seuran varapresidentti. Roman Rotenbergin veli eli Boris Rotenberg Jr. on ammattijalkapalloilija.

Päätyönään Rotenberg toimii suuren venäläisen pankin eli Gazprombankin yhtenä varatoimitusjohtajana. Myös Gazprombank on Yhdysvaltain pakotelistalla.