1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Uudenkarheasta hoivakodista paljastui mittavat kosteusvauriot – nyt selvitetään, kuka on vastuussa

Oulussa viisi vuotta sitten valmistuneen Rajakylän Hoivan mittavat kosteusvauriot aiheuttavat puolen vuoden remontin. Kaupunki ja pääurakoitsija ovat eri linjoilla siitä, kuka sen lopulta maksaa.

Kuva: Yle

Oulussa paljastunut poikkeuksellinen kosteusvaurio tuo mielenkiintoisella tavalla esiin myös vastuukysymysten vaikeuden rakentamisessa.

Vuonna 2011 valmistuneen Oulun Rajakylän hoivan tiloissa on havaittu kosteusvaurioita, jonka vuoksi hoivaosastojen tilat joudutaan remontoimaan.  Kaupungin mukaan vauriot johtuvat puutteellisista vesieristyksistä.

Tavalla tai toisella kaupunki tulee kustannukset perimään pois.

Jouko Leskinen

Lähes kaikkien asuinhuoneiden vessojen muovimattojen alta on löydetty kosteusvaurioita. Kaikki Rajakylän hoivan tilat on määrä saada remontoitua 6-8 kuukaudessa.

Asukkaat evakuoidaan osastoittain Hiirosenkotiin heinäkuun lopulta alkaen.

Poikkeuksellinen tapaus

Oulun kaupungin Tilakeskuksen johtajan Jouko Leskisen mukaan tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Oulussa ei ole hänen mukaansa koskaan sattunut mitään vastaavaa.

– Minun 35 vuoden työhistorian aikana ei ole sattunut tällaista, toteaa Leskinen.

Lähes samalla tavalla asiaa kommentoi Rajakylän Hoivan pääurakoitsijan Lemminkäisen talonrakentamisen Pohjois-Suomen johtaja Marko Palonen.

– Ei ole kertaakaan tullut omalla uralla vastaavaa vastaan, sanoo Palonen.

Kenen on syy?

Neuvottelut asiasta Oulun kaupunkia edustava Oulun Tilakeskuksen ja urakoitsijoiden kanssa ovat vielä kesken.

– Meidän näkemyksen mukaan kyseessä on urakoitsijan virhe ja urakoitsija väittää toista. Tavalla tai toisella kaupunki tulee kustannukset perimään pois. Ongelmana on se, että on hyvin vaikea osoittaa yksiselitteistä syyllistä, koska ongelman aiheuttaneiden wc-pyttyjen asennukseen liittyy niin monta tekijää, Leskinen sanoo.

– Tilaajan osalta on ollut mattourakoitsija, LVI-urakoitsija ja pääurakoitsija. Kyse on oikeastaan neljän tahon kiistasta joka nyt on selvitettävänä. Tämä ei ole ihan helppo asia edes juridisesti, muotoilee Leskinen.

Ei ole kertaakaan tullut omalla uralla vastaavaa vastaan.

Marko Palonen

Rajakylän Hoivan pääurakoitsijan Lemminkäisen talonrakentamisen Pohjois-Suomen johtaja Marko Palosen mukaan syyllinen on LVI-urakoitsija joka on suorassa sopimussuhteessa tilaajan kanssa.

– Tässä on sopimussuhteet ja vastuunjaot meidän käsityksen mukaan aika selvät. Me tietysti tapausta tutkitaan, pyritään käymään läpi ja auttamaan Tilakeskusta asian oikaisussa, kertoo Palonen.

Uudenlaiset toimintamallit rakennusalalla

Palosen mielestä yleistymässä olevat elinkaarimallit ja allianssisopimukset ehkäisevät tämän kaltaisten ongelmien syntymistä.

– Tämä juontaa juurensa vanhoihin sopimussuhteisiin ja toimintamalleihin joissa palastellaan urakat hyvinkin pieniin osiin. Ja tämä sitten aiheuttaa tällaisia ongelmia, koska vastuunjaot ja tehtävän mukaiset laadunvarmistukset kärsivät siitä.

– Onneksi kuitenkin rakennusalallakin ollaan menossa varmempiin toimenpiteisiin. Elinkaarihankkeet ja allianssihankkeet ovat hyviä näissä tapauksissa, koska niissä vastuukysymykset ovat selvempiä, linjaa Palonen.