Perussuomalaisten Turunen: Suomen EU-äänestys heti ensimmäisten eroajien jälkeen

Osakemarkkinoiden romahdus tai valuuttojen alamäki Britannian EU-eron jälkeen eivät pelota perussuomalaisten aktiiveja. Heidän mielestään EU-kansanäänestys pitäisi järjestää Suomessa jo lähitulevaisuudessa. Eduskunnan talousvaliokuntaa johtavan Kaj Turusen mielestä Suomen ei kannata seurata ensimmäisenä Britannian esimerkkiä, vaan ampaista liikkeelle seuraavassa aallossa.

politiikka
Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).Petteri Paalasmaa / AOP

Britannian lähtö EU:sta herättää innostusta perussuomalaisissa. Puolue on sitoutunut hallitusohjelmassa Suomen nykyiseen EU-linjaukseen, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon puheet EU-kansanäänestyksen ottamisesta ensi eduskuntavaalien teemaksi saa kannatusta.

Vaaliohjelman päättää puoluehallitus, johon kuuluu puoluejohdon lisäksi seitsemän edustajaa eri puolilta Suomea. Kymen piirin puheenjohtaja Ilpo Heltinmoinen ei ole lyönyt kantaansa lopullisesti kiinni. Hän muistuttaa, että vaaleihin on sentään vielä lähes kolme vuotta aikaa. Puolueet laativat vaaliohjelmansa hyvissä ajoin ennen vaalikampanjointia.

– En pidä mahdottomana, että kansanäänestyksestä tulisi vaaliteema, jos asia on vielä akuutti silloin. Pitäisi olla tiedossa, että iso osa kansasta kannattaisi eroamista EU:sta.

"Britannia ei ole uponnut Atlanttiin"

Tulevasta vaalimenestyksestään huolta kantavat kansanedustajat pohtivat eroäänestystä jo tosissaan. EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan jäsen Pirkko Mattila odottaa perussuomalaisnuorten alullepanemaa kansalaisaloitetta kansanäänestyksestä.

Runsas viikko sitten polkaistu nimienkeruu on tuonut jo yli 19 000 allekirjoitusta. Mattilan mielestä on itsestään selvää, että aloite pitää käsitellä eduskunnassa, jos nimiä on vaadittavat 50 000.

Mattilan mielestä kansanäänestys olisi mahdollinen vaaliteema, koska erosta äänestänyt Britannia on ollut EU:ssakin samanhenkinen jäsenmaa kuin Suomi.

Mattilaa eivät kauhistuta brexitin ensimmäiset vaikutukset talouteen, pörssikurssien romahdukset tai valuuttojen arvonlaskut.

– Se oli odotettavissa ja uskon että tämä korjaantuu. Ei Britannia uponnut Atlanttiin, Mattila sanoo.

"Voi aivan hyvin olla ensi vaalien teema"

Myöskään eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen ei ole huolissaan Britannian EU-eron kielteisistä vaikutuksista talouteen.

– Yllättävän nopeasti tilanne on jo korjaantumassa. Olisin odottanut, että korjausliikkeeseen menee useita viikkoja, Turunen sanoo.

Turusen mielestä nyt pitää odottaa, lähteekö EU:sta muita maita Britannian vanavedessä ja miksi EU kehittyy uudessa tilanteessa.

– Jos tulee dominoreaktio, Suomen ei kannata olla eturintamassa, koska pieni taloutemme ei sitä kestäisi. Sen sijaan Suomen kannattaisi lähteä heti eturintaman jälkeen, Turunen sanoo.