1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Robotti nimeltä Homer mittaa kalaväyliä – "Kaloja ymmärtämällä voimme tehdä niistä onnellisia"

Tampereen ja Tallinnan teknillisten yliopistojen kehittämä sensori aistii vedenalaista maailmaa samaan tapaan kuin kala. Homer-nimisen robotin avulla kalaväylistä tehdään nykyistä parempia.

luonto
tty:n kehittämä kalaväyliä mittaava sensori
Tampereen teknillinen yliopisto

Tampereen teknillinen yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa selvitetään, minkälaisia väyliä Itämeren kalat mieluiten käyttävät liikkumiseen.

Kalojen mieltymyksiä selvittää robottikala nimeltä Homer, kertoo professori Joni Kämäräinen.

Kaloja ymmärtämällä voimme tehdä niistä onnellisempia.

Joni Kämäräinen

– Sensori mittaa ympäristöä samaan tapaan kuin kala. Se auttaa meitä ymmärtämään, minkälaisessa ympäristössä kala tykkää liikkua.

– Kaloja ymmärtämällä voimme tehdä niistä onnellisempia, uskoo Kämäräinen.

Kömpelön oloinen robotti on nimetty animaatiosarjasta tutun Homer Simpsonin mukaan. Itse laite on Tallinnan teknillisen korkeakoulun käsialaa. Tamperelaisen signaalinkäsittelytieteen menetelmillä se on saatu mittaamaan ympäristöä samaan tapaan kuin kala.

Väylät eivät aukea kalalle

Ihmisten rakentamat esteet, kuten vesivoimalat haittaavat kalojen luonnollista etenemistä. Kalat eivät välttämättä osaa käyttää niille tehtyjä kulkuväyliä, toteaa Kämäräinen.

– Jos ihminen rakentaa kalaväylän, joka tuottaa kalalle täysin tuntemattomia vedenvirtauksia, niin saattaa olla, että kala ei osaa uida siitä ollenkaan läpi.

Jotta parempia väyliä voidaan rakentaa, pitää tietää, miten kala aistii.

– Kalalla on kylkiviiva-aisti, jota se käyttää ravinnon etsimeen, vihollisilta suojautumiseen, saalistamiseen ja uimiseen. Käytännössä kylkiviiva-aistin avulla kala saa pimeässäkin kuvan virtauksista ja siitä, minkälaisessa paikassa se on, selittää Kämäräinen.

Kämäräisen mukaan toimivia kalaväyliä voidaan tehdä ilman tieteellisiä mittauksia, kokemuksen opettamana. Hän kuitenkin korostaa, että tutkimuksen ja mittausten avulla voidaan oppia tekemään sertifioituja kalaväyliä.

Haaveena uiva robottikala

Tällä hetkellä robottikala on mittauskepin päässä oleva sensori. Jonain päivänä laite voi uida kuin kala vedessä.

tty:n kehittämä kalasensori homer
Tällä hetkellä robotti on kepissä kiinni oleva laite.Tampereen teknillinen yliopisto

– Haluaisimme rakentaa uivan robotin, joka ui lohien ja taimenten kanssa ja oppii samalla niiden tavasta hahmottaa ympäristöään. Sitten se palaa laboratorioon ja tuo mukanaan saamansa mittaustulokset, kuvailee Mäkäräinen.

Kepinnokassa oleva sensori on jo päässyt tositoimiin. Se on mitannut muun muassa tehtaiden kalaväyliä ja jokisuistoja Itävallassa. Tutkimuksia on tehty myös muualla Keski-Euroopassa, lähinnä Itämeren rannalla sijaitsevissa maissa.

Tutkimusryhmän toiveena on, että tänä syksynä tuloksia päästään arvioimaan ja kehittämään laitteistoa entistä paremmaksi. Kämäräisen mukaan sensorista on hyötyä tiedemaailmaan ulkopuolella.

– Ei olla hirveän kaukana siitä tilanteesta, että laitetta voivat käyttää biologit ja kalaväylien rakentajat käytännön työssään, sanoo Kämäräinen.

Lue seuraavaksi