Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Venäläiset ilakoivat EU:n vaikeuksista

Venäjällä Britannian EU-ero nähdään todisteena oman poliittisen järjestelmän erinomaisuudesta. Asiantuntijan mukaan venäläiset ilakoitsevat unionin vaikeuksista myös siksi, että oikeudenmukaisuuden vuoksi välillä muillakin kansoilla pitää mennä huonosti.

Kuva: Mehrdad Samak-Abedi / AOP

Venäläiset pönkittävät Britannian EU-erolla itsetuntoaan ja oman järjestelmänsä paremmuutta. Brexit sopii täydellisesti Venäjän valtion kontrolloiman median vuosien ajan rummuttamaan sanomaan Euroopan ja koko läntisen maailman kriisistä.

Vaikka Venäjän johto on välttänyt julkisesti iloitsemasta Britannian EU-erosta, sen mieleen on hajanainen EU. Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja Fjodor Lukjanov sanookin, ettei Kremlissä vuodateta kyyneliä Brexitin vuoksi.

– Eurooppa on saarnannut meille kauan siitä, kuinka maita tulee johtaa ja miten oikeanlainen demokratia toimii, mutta nämä tapahtumat näyttävät, että eurooppalainen järjestelmä on täysin lamaantunut, Lukjanov sanoo.

Venäläiset odottavat myös muiden EU-maiden jättävän unionin brittien vanavedessä. Venäläismedian mukaan yksi todennäköisimmistä lähtijöistä on Suomi.

EU:n mureneminen lohduttaa venäläisiä

Valtiollisten tv-kanavien ansiosta nyky-Venäjällä seurataan todella tarkkaan lännen tapahtumia.

– Venäläisille puhutaan enemmän ulkomaan kuin kotimaan tapahtumista. Taustalla on pyrkimys esittää se, että kaikkialla muualla menee huonosti paitsi meillä, sanoo tutkija Aleksei Makarkin moskovalaisesta Politiikan teknologian keskuksesta.

Makarkinin mukaan valtion mediapropagandaan vaikuttaa geopoliittisten suhteiden lisäksi myös psykologinen tekijä: Venäläiset pitävät Neuvostoliiton hajoamista tragediana ja ennen kaikkea epäoikeudenmukaisena tapahtumana.  

– Venäläiset voittivat sodan ja pelastivat koko maailman fasismilta, mutta silti sortuivat ja joutuivat uhreiksi. Samalla Eurooppa on kehittynyt ja kukoistanut. Tästä on seurannut ihmisille valtava epäoikeudenmukaisuuden tunne, Makarkin selittää.

Siksi nykyiset vaikeudet Euroopan unionissa lohduttavat venäläisiä. Roolien vaihtuminen kerrankin toisin päin tuntuu monien mielestä oikeudenmukaiselta.

Politiikantutkija Aleksei Markarkinin mukaan venäläiset suorastaan odottavat, että eurooppalaiset juoksisivat nyt pyytämään apua henkisesti vahvalta ja perinteitä kunnioittavalta Venäjältä. Tämä on myös se tunne, johon valtion kontrolloima media pyrkii tarttumaan vedotessaan venäläisiin.

.
.