Eläintensuojelijat: Tampereen delfiinien muutto Kreikkaan voi upottaa haaveet delfinaariovapaasta Euroopasta

Särkänniemen delfiinien siirto eläinpuistoon Ateenaan voi vaikeuttaa vireillä olevan delfinaariokiellon toteutumista Kreikassa, arvioivat eläinsuojelujärjestöt. Kreikkalainen eläinpuisto voi käydä tukalan kuumaksi sisäoloissa eläneille delfiineille.

Kotimaa
Delfiinejä hyppäämässä esityksessä
Antti Eintola / Yle

Eläinsuojeluliitto Animalia ja Oikeutta eläimille -yhdistys vastustavat Särkänniemen delfiinien siirtoa Kreikan Ateenassa sijaitsevaan Attica Zoological Parkiin.

Järjestöjen mukaan Attica ei ole paikkana tamperelaisdelfiineille soveltuva ja delfiinien siirto voi pahimmillaan laittaa kapuloita Kreikassa vireillä olevan delfinaariot kieltävän lakihankkeen rattaisiin.

– Meidän mielestä tämä on hyvin huolestuttava uutinen. Olemme sitä mieltä, että Attica Zoo ei ole sopiva paikka Särkänniemen asukkaille, Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä linjaa.

Animalin mukaan poliittisen kontekstin ymmärtäminen on erittäin olennaista, kun siirtoa valmistellaan.

– Meidän näkemyksen mukaan tällä pyritään torppaamaan delfinaariokielto Kreikassa, joka on erittäin tärkeä ja merkittävä päätös kansainvälisestikin. Etenkin kun ajatellaan, että tavoitteena on Eurooppa, jossa delfinaarioita ei ole ollenkaan, Kivelä sanoo.

Järjestöjen arvioiden mukaan tamperelaisdelfiinit eivät pääsisi viettämään laiskanpulleita eläkepäiviä Kreikassa, vaan Veera, Delfi, Leevi ja Eevert nähtäisiin edelleen näytöksissä.

– Eihän delfiineistä voi mitään oppia, jos vain katsoo kun ne hyppivät niissä näytöksissä, toteaa Oikeutta eläimille -järjestössä toimiva Kristo Muurimaa.

Liikaa aurinkoa, liian matalat altaat

Eläintensuojelijoiden mukaan Attica ei ole paikkana tamperelaisdelfiineille soveltuva, koska välimerenilmastossa paahde käy helposti liian kovaksi eikä delfiineille ole tarjolla kunnollista suojaa.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä arvioi aiemmin Ylelle antamassaan haastattelussa, että Kreikassa sijaitseva Attica Zoological Park on hyvin potentiaalinen kohde, koska delfiineille olisi luvassa ulkoallas ja lisää uintitilaa.

– Kreikan ilmastossa tämä on enemmänkin huolestuttava asia, että jos delfiinejä, jotka ovat olleet sisätiloissa laitetaan kuuman auringonpaisteen alle, Kivelä toteaa.

– Altaat eivät suinkaan ole isommat kuin Särkäniemessä vaan matalammat, Muurimaa toteaa.

Kivelän saamien tietojen mukaan vuoden 2010 jälkeen Atticassa on kuollut viisi delfiiniä, joista viimeisin vain vähän aikaa sitten. Animalia perustaa näkemyksensä kreikkalaisilta kontakteilta saamiinsa tietoihin.

– Tämä on tietysti sellainen asia, joka nostaa meillä voimakasta huolta siitä, että onko tämä paikkana soveltuva Särkänniemen asukkaille, kun ihan viime vuosinakin on tapahtunut monia kuolemantapauksia.

Jos ei Kreikkaan, niin minne?

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan tärkeintä on huolehtia siitä, että delfiinien omistajuus säilyy jatkossakin Särkänniemellä ja että delfiinit pääsisivät luonnonvetiseen turvapaikkaan.

– Kun Särkänniemi on ryhtynyt delfinaariotoimintaan, niin vastuu delfiineistä ja sopivan paikan etsimisestä on Särkänniemellä. Me toki haluamme auttaa Särkänniemeä tässä selvitysprosessissa, Kivelä sanoo.

Yle kertoi aiemmin tiistaina, että neljälle tamperelaisdelfiinille on myönnetty CITES-siirtolupa Tampereelta Ateenan lähellä sijaitsevaan eläinpuistoon. CITES-lupa vaaditaan luonnonvaraisten uhanalaisten eläinten siirtämiselle eläinpuistosta toiseen.

Lopullista päätöstä Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin siirtämisestä kreikkailaiseen eläintarhaan ei ole vielä tehty. Särkänniemi pyrkii saamaan selvitystyön sijoitusvaihtoehdoista valmiiksi elokuun loppuun mennessä.