Taistelu viimeisestä paikallispuhelimesta – miksi pohjalaisesta Anviasta käydään niin kovaa vääntöä?

Pohjalaista teleoperaattoria Anviaa on yritetty sekä vallata että ostaa vuoden ajan. Tarina on saanut erikoisia käänteitä, joista viimeisin nähtiin tänään tiistaina, kun myös DNA jätti yhtiöstä ostotarjouksen. Anvian kohtalo saattaa ratketa yhtiökokouksessa huomenna.

talous
Veli-Matti Mattila
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila puolustautui vihamielistä valtausyritystä koskeviin syytöksiin Ylen Kova talous -haastattelussa kesäkuun alussa.Yle

Pohjalainen teleoperaattori Anvia on pompannut valtakunnan julkisuuteen, kun sen omistajuudesta on käyty kovaa vääntöä reilun vuoden päivät.

Anvia eli entinen Vaasan Läänin Puhelin on viimeinen suurehko operaattori, jonka juuret ovat suoraan paikallisessa puhelinyhtiössä.

Maan suurimmat operaattorit ovatkin käyneet sen kimppuun vimmalla.

Pelin avasi pari vuotta sitten teleoperaattori Elisa, joka yritti vallata Anvian ostamalla pienosakkaiden osakkeita. Osakkaat vastustivat toimia ja syyttivät vihamielisiksi keinoja (siirryt toiseen palveluun), joita Elisa käytti valtausyrityksessä.

Pitkän väännön jälkeen Elisa ja Anvia ilmoittivat tehneensä sopimuksen, että Elisa ostaa Anvian ydinliiketoiminnot 107 miljoonalla eurolla.

Sen jälkeen kaikki suuret teleoperaattorit ovat tehneet lyhyen ajan sisällä ostotarjouksen Anviasta. Ensin asialla oli Finda, joka ilmoitti tarjoavansa 120 miljoonaa euroa. Sonera tarjosi pian sen jälkeen 130 miljoonaa euroa.

Tänään jonon jatkoksi liittyi vielä DNA, joka kertoi jättäneensä 120 miljoonan euron tarjouksen.

Miksi yhdestä operaattorista käydään niin kovaa vääntöä?

– Teletoimiala ei enää kasva kokonaisuutena ollenkaan. Ainoa keino saada markkinaosuutta on ostaa sitä, osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, professori Timo Rothovius vastaa.

Rothoviuksen mukaan tapaus ei ole poikkeuksellinen, vaan Elisa käytti aikanaan samantyyppisiä keinoja myös Tampereen Puhelimen Soonin ja Keski-Suomen Puhelimen Yomin ostamisessa.

Operaattorit ovat myös vaikea kauppatavara, sillä omistajista valtaosa on osakkaita, jotka ovat aikanaan hankkineet yhden ainoan osakkeen lankapuhelinta varten.

Pelkästään Anvialla on kymmeniä tuhansia osakkeenomistajia. Entisellä Helsingin Puhelimella Elisalla taas on osakkaita on yli 200 000, joka tekee siitä suosituimman osakkeen Nokian jälkeen.

– Se hankaloittaa tilannetta verrattuna siihen, että muutamalla isolla omistajalla olisi selkeä enemmistö. Nyt joutuu ostamaan osakkeet yksitellen.

Professori: "Anvian hallitus toimii todella omituisesti"

Anvia järjestää huomenna keskiviikkona yhtiökokouksen, jossa yrityksen kohtalon odotetaan ratkeavan. Siellä piti alun perin äänestää vain Elisan ostotarjouksen hyväksymisestä.

Nyt on epäselvää, käsitelläänkö muiden operaattoreiden tekemiä ostotarjouksia millään tasolla.

Kummallisen tapauksesta tekee, että Anvian hallitus on julkisuudessa torjunut muut, Elisan tarjousta korkeammat tarjoukset vedoten Elisan kanssa solmittuun sopimukseen.

Rothovius arvostelee tätä tiukasti.

– Anvian hallitus toimii todella omituisesti. Niillä ei ole oikeutta tehdä sopimuksia, jotka sitovat yhtiökokousta. Yhtiökokous on hallituksen yläpuolella. Jos ne ovat sellaisen menneet tekemään, ne ovat toimineet väärin.

Pelkästään Elisan ostotarjouksen hyväksyminen ei ole itsestäänselvää. Kaupan läpimeno vaatii taakseen kaksi kolmasosaa omistajista. Anvian pienosakkaat ovat keränneet valtakirjoja niiltä, jotka eivät pääse kokoukseen paikalle.

Rothoviuksen mukaan Elisan tarjous pitäisi torjua, sillä se ei ole osakkaiden edun mukainen.

– Kyllä Anvian hallitus olisi voinut ottaa kokoukseen mukaan muiden tarjousten käsittelyn. Tai sitten olisi voinut lykätä yhtiökokousta.

Myös kilpailevia tarjouksia jättäneet operaattorit ovat vaatineet, että kaikki tarjoukset käsiteltäisiin tasavertaisina yhtiökokouksessa.