Korkeasaari etsii paikkaansa Helsingin sisällä: "Toivottavasti säilytään ketteränä"

Korkeasaaren eläintarhan säätiöittämistä tai muuttamista liikelaitokseksi pohditaan jälleen. Korkeasaaren rooli pitää ratkaista samalla kun Helsingin kaupunki myllää hallintoaan. Korkeasaari on nyt kaupungin virasto.

Korkeasaari
Leijonanpentu urosleijonan kimpussa Korkeasaaren eläintarhassa.
Korkeasaari

Korkeasaaren kohtalo Helsingin kaupungin uudessa hallintomallissa on vielä auki. Kolme vuotta sitten pohdittiin Korkeasaaren mahdollista säätiöittämistä eikä se tälläkään kertaa ole pois suljettu vaihtoehto.

– Korkeasaaren asemaa selvitellään nyt aidosti. Kaupunkiorganisaatio myllätään kokonaan ja katsotaan minkälaisia rakenteita siellä on. Aikaisemmin on tehty selvityksiä säätiöstä, mutta kaupungilla on myös yhtiöitä ja liikelaitoksia. Kaikenlaisia mietitään, kertoo Korkeasaaren johtaja ja eläintarhan asemaa miettivän työryhmän puheenjohtaja Sanna Hellström.

Kun muut virastot ovat hiljalleen löytäneet uuden kodin jostain toimialamallin neljästä toimialasta, Korkeasaaren kohtaloa varten on perustettu työryhmä tekemään selvitys eläintarhan asemasta tulevassa organisaatiossa.

Eläintarhan on tarkoitus löytää paikkansa tulevaisuudesta vuoden loppuun mennessä.

Koska tulevassa hallintomallissa ei ole lainkaan virastoja, tulee myös Korkeasaaren hallintomalli muuttumaan. Se on tällä hetkellä vielä kaupungin virasto.

Hellströmin mukaan on hyvä, että Korkeasaarta ei yhdistetty mihinkään isompaan kokonaisuuteen.

– Meidän tehtävä on niin erityinen, että löytyi hankalasti sellaisia synergiaetuja, että meidän kannattaisi olla osa muuta. Se on tässä hyvä, että me ollaan omanamme. Nyt varmasti selvitetään eri vaihtoehtojen vaikutuksia.

"Toivottavasti säilytään ketteränä"

Hän sanoo, että mitään ratkaisuja ei Korkeasaaren tulevasta muodosta olla vielä tehty. Myöskään valtuuston suunnalta ei ole tullut minkäänlaista ohjeistusta asiasta.

Lähtökohta on se, että Korkeasaari on osa Helsingin kaupunkia.

Korkeasaaren budjestista omaa tuloa on Hellströmin mukaan reilu puolet ja osa rahoituksesta tulee kaupungin budjetista.

Hellströmin mukaan henkilökunnalle on kerrottu avoimesti tulevista muutoksista ja myös heidän asema tullaan selvittämään erilaisissa tilanteissa.

– On selvä, että täällä tulevaisuudessakin on Korkeasaaren eläintarha, jossa hoidetaan eläimiä, kiinteistöjä, puutarhaa, asiakaspalvelua ja markkinointia. Että siinäkin mielessä tehtäviä joita tehdään nyt, tullaan tekemään myös tulevaisuudessa.

Korkeasaaren tulevasta asemasta Hellström ei osaa sanoa, mikä voisi olla paras vaihtoehto. Hänen mukaansa on vielä paljon selvitettävää.

– Se mitä toivon on, että tulevaisuudessa meidän asema on riittävän itsenäinen ja organisatorisesti säilytään tällaisena kompaktina ja ketteränä. Tämä on sellaista toimintaa, jossa päätöksiä täytyy tehdä suhteellisen nopeasti, Hellström muistuttaa.