1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Suomesta lähti lähes puolet kierrätyspisteistä – muutos kaihertaa lähinnä autottomia

Jätehuoltoyhtiö Jätekukosta muistutetaan, että vaikka keräyspisteiden määrä väheni, uudet pisteet ovat isompia ja niihin kerätään aiempaa useampia jätelajeja.

jätteet
Kuvassa Jätekukon ekopiste.
Anssi Leppänen / Yle

Hyötyjätteen keräyspisteiden määrä on supistunut Itä-Suomessa. Kuntien omistaman jätehuoltoyhtiö Jätekukon toimialueella kierrätyspisteet vähenevät viime vuoden lähes 140:sta noin 80 pisteeseen. Jätekukon logistiikkainsinööri Kirsi Tikkanen kertoo, että valtaosa uudistuksesta on toteutettu, mutta kaikkia täysin uusia pisteitä ei ole vielä saatu valmiiksi.

Keräyspisteet sijaitsevat paikoissa, joissa ihmiset käyvät muutoinkin, kuten kauppojen yhteydessä.

Muutoksesta on tullut Tikkasen mukaan jonkin verran palautetta.

– Lähinnä autottomat ovat ottaneet yhteyttä meihin, että kuinka he jatkossa toimittavat hyötyjätteet kauppojen pihoihin, jos se on kauempana kuin poistunut piste. Suhteessa poistuvien pisteiden määrään, niin palautteiden määrä ei loppujen lopuksi ollutkaan niin suuri kuin ehkä odotettiin.

Suppeat kierrätyspisteet poistettiin

Tikkanen muistuttaa, että keräyspisteiden koko kasvaa ja niiden palvelut laajenevat. Kesäkuun loppuun mennessä Jätekukon toimialueelta on poistettu pienempiä ja palvelultaan suppeampia keräyspisteitä. Esimerkiksi verkostossa on ollut liki 50 pistettä, joissa on kerätty vain yhtä tai kahta jätelajia.

Muovipakkausten keräys laajenee Jätekukon toimialueella. Aiemmin muovin keräystä on ollut vain Kuopiossa, mutta nyt Jätekukon alueelle tulee yhteensä 15 muovinkeräyspistettä kahdeksan kunnan alueelle.

– Jäljelle jääneet Ringin ekopisteet sisältävät kaikkia jätelajikkeita: lasia, metallia, kartonkipakkauksia, paperia, osassa muoviakin ja tekstiiliä kerätään aika monessa paikassa. Siellä on myös isompia nostoperusteisia säiliöitä, joihin mahtuu jatkossa paljon enemmän tavaraa kuin aikaisemmin, Tikkanen huomauttaa.

Uudistuksen syynä on vuoden alusta voimaan astunut pakkausasetus, jonka myötä vastuu pakkausjätteiden keräyksestä siirtyi Jätekukon edustamilta kunnilta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle.

Jätekukon toimialue kattaa 17 kuntaa ja 220 000 asukasta.

Lue seuraavaksi