Hyppää sisältöön

Tutkijat löysivät uuden sinisen vahingossa – väriaine on myrkytön ja kestävä

Professori Mas Subramanian tutki uusia puolijohteita, kun uunista löytyi kirkkaansinistä jauhetta. Nyt YInMn-väripigmentti on tulossa kaupalliseen tuotantoon.

Kemisti Mas Subramanian opettaa Oregonin valtionyliopistossa Yhdysvalloissa. Kuva: Oregon State University

Maailman uusin sininen väri löydettiin vahingossa. Professori Mas Subramanian tutki opiskelijoineen uusia yhdisteitä, joita voisi käyttää puolijohteina elektroniikassa.

Eräs opiskelija nosti kuitenkin laboratorion uunista kirkkaansinistä jauhetta.

– Odotin, että aine olisi ollut ruskeaa ja mustaa. Mutta nähdessäni, mitä hänellä oli, tiesin sen olevan jotain aivan erityistä, professori Subramanian kertoo Oregonin osavaltionyliopiston tiedotteen mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain Oregonin osavaltionyliopistossa vuonna 2009 kehitetty väripigmentti on nyt pääsemässä kaupallisille markkinoille. (siirryt toiseen palveluun) Taiteilijat ovat jo kokeilleet uutta väriainetta, jota voi käyttää esimerkiksi maaleissa ja muovin värjäämiseen.

Viilentää rakennuksia lämpöä heijastamalla

Uusi kirkas sininen väri heijastaa hyvin lämpösäteilyä. Kuva: Oregon State University

Kehittäjiensä mukaan uusi sininen ei haalistu perinteisten väriaineiden tapaan eikä ole yhtä myrkyllinen kuin monet nykyaikaiset väriaineet.

– Siitä lähtien kun varhaiset egyptiläiset kehittivät ensimmäiset siniset pigmentit, väriteollisuudella on ollut vaikeuksia ratkaista turvallisuuteen, myrkyllisyyteen ja kestävyyteen liittyviä ongelmia, Subramanian sanoo.

Väriaineen pääasialliset ainesosat ovat yttrium, indium ja magnaani, ja sitä kutsutaan niiden kemiallisista merkeistä muodostetulla nimellä YInMn.

Väriaineesta voi olla hyötyä myös rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa. Se heijastaa kehittäjien mukaan hyvin lämpösäteilyä, joten sen avulla maalatut kattomateriaalit pysyvät viileinä.

.
.