Putinin vierailun järjestelyistä ollaan vielä vaitonaisia – Pysytäänkö tällä kertaa aikataulussa?

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu työvierailulle Suomeen perjantaina. Varsinaisen vierailun sisällöstä tai aikatauluista ei ole medialle juuri hiiskuttu. Nähtäväksi jää, miten arvovieras tänä vuonna saapuu Kultarantaan, ja pysyykö suunniteltu aikataulu tällä kertaa kasassa.

Kotimaa
Vladimir Putin.
Vladimir Putin Lappeenrannassa vuonna 2010.Tommi Parkkinen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastaan Kultarannassa perjantaina. Siinä onkin oikeastaan lähestulkoon kaikki, mitä vierailusta tällä hetkellä tiedetään.

Tiistaina lukuisat tahot olivat vielä vaitonaisia vierailun aikatauluista taikka presidenttien liikkeistä päivän aikana. Kovin tarkkoja kellonaikoja ei välttämättä kannatakaan lyödä lukkoon, sillä Putinin edellisellä vierailulla kolme vuotta sitten alkuperäiset aikataulut menivät kertaheitolla uusiksi.

Tuolloin Putinin lentokone laskeutui Turun lentoasemalle kaksi tuntia myöhässä aikataulusta, mikä myöhästytti koko päivän ohjelmaa. Myös suunniteltuun sisältöön tuli muutoksia, kun Putin vierailikin kaupunginkirjaston sijaan Suomen Joutsenella.

Siitä, miten ja millä Putin tänä vuonna Kultarantaan matkustaa, ei ole tarkemmin tiedotettu. Luultavammin reitti on kuitenkin sama, sillä Lounais-Suomen poliisin mukaan Turun lentoaseman ja Kultarannan välillä voi olla perjantaina hetkittäisiä katkoksia poliisin suorittaman liikenneohjauksen vuoksi.

Jääkö vierailu vain Kultarantaan?

Presidentit keskustelevat tänä vuonna Kultarannassa maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Siitä, miten vierailu keskustelujen jälkeen jatkuu, on vielä arvoitus.

Edellisellä kerralla presidentit siirtyivät Kultarannasta veneellä Turkuun juhlistamaan sen ja Pietarin ystävyyskaupunkisuhdetta. Turun kaupunki ei kuitenkaan tällä erää ole varautunut presidentin vierailuun.

– Kaupunki ei ole ollut mitenkään mukana vierailun järjestelyissä, vaan niistä vastaa presidentin kanslia. Tietenkin tässä on vielä pari vuorokautta aikaa, että voihan tässä jotain tupsahtaa eteen. Tällä tietoa kaupunki ei kuitenkaan liity tähän vierailuun mitenkään, sanoo kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen Turun kaupungilta.

Vierailu ei aiheuta suuria mullistuksia myöskään Naantalissa, vaikkakin siellä iloitaan kansainvälisistä vieraista.

– Tämä ei aiheuta kaupungin puolelta mitään järjestelyitä, eikä meillä ole mitään roolia vierailun aikana, sanoo puolestaan Naantalin hallintojohtaja Riitta Luotio.

Vierailun turvajärjestelyistä vastaa Lounais-Suomen poliisi yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa. Myös suojelupoliisi on tehnyt poliisilaitosten käyttöön oman uhka-arvionsa vierailusta. Poliisi ei kuitenkaan kommentoi turvallisuuteen liittyviä järjestelyitä.