1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Islannissa työskennellyt valmentaja pitää suomalaisia ruikuttajina – "Islannissa ei selitellä, siellä tehdään"

Islannin koripallon pääsarjassa valmentaneen Pieti Poikolan mukaan Islannin EM-joukkue on kuin saarivaltio pienoiskoossa: intohimoinen ja työteliäs. Hän toivoo, että Suomen jalkapalloasiantuntijat ottaisivat Islannista oppia.

urheilu
Islantilannin lipun väreihin pukeutuneita jalkapallofaneja. Etuan miesjoukolla on viikinkihatut ja he heiluttavat Islannin lippua.
Islannin faniryhmä oli viime EM-kisojen iso piristysruiske.EPA / Georgi Licovski

Pieti Poikola on seurannut suurella mielenkiinnolla Islannin voitokasta taivalta jalkapallon EM-kisoissa. Hän sai tuntumaa islantilaiseen mentaliteettiin valmentaessaan viime kaudella Islannin koripalloliigassa.

– Islannissa oppi, että jo harjoituksissa tuli hurjia tilanteita ja pelaajat saattoivat ottaa tosi kovaa yhteen. Samanlaista taistelua näkee nyt futiskentällä. Sitä on upeaa katsoa, Poikola toteaa.

Poikolan mielestä Islannin joukkueesta ei heijastu vain maan suhtautuminen urheiluun vaan koko elämään. Pienellä, 300 000 asukkaan saarella vallitsee aivan omanlaisensa identiteetti.

– Heillä on hurja itseluottamus omaan juttuunsa, on se sitten talous, politiikka tai urheilu. He ajattelevat, että me olemme maailman parhaita.

Identiteettiä määrittää Poikolan mukaan myös erittäin ahkera työkulttuuri.

– Siellä on aika raa'at olosuhteet, mutta ihmiset pärjäävät ja tekevät hirveästi töitä sekä siviilissä että urheilussa. Jalkapallojoukkue on kuin se maa pienoiskoossa.

Suomessa on paljon samanlaisia elementtejä, mutta meillä kuvioihin astuu selittely, syyttely ja jossittelu.

Pieti Poikola

Oma ura Islannissa jäi lyhyeksi

Suomalaisilla jalkapalloasiantuntijoilla olisi Poikolan mielestä paljon opittavaa Islannilta. Pelkkä sisu ei riitä, tarvitaan suoraviivaisempaa toimintaa.

– Suomessa on paljon samanlaisia elementtejä, mutta meillä kuvioihin astuu selittely, syyttely ja jossittelu. Ei pitäisi miettiä, miksi joku päätös voisi olla huono vaan sitä, mitä pitää tehdä että joukkue pärjää.

Poikola ottaa esimerkiksi oman, lyhyeksi jääneen valmentajan uransa Islannissa.

– Hävisimme kaksi peliä, ja sain potkut. Ei siellä selitelty. Piti tehdä jotain ja aloitettiin uudelta pohjalta.

Jalkapallo-opit käyttöön Kouvoissa

Islannin jalkapallomaajoukkueen taitoja Pietilä ei pidä kovin kummoisina, mutta taidoilla ei ole aina joukkueurheilussa suurta merkitystä. Hän arvioi, ettei taival välttämättä pääty vielä puolivälierissäkään.

– Joukkue on varmaan jo pidemmällä kuin mihin pelkät taidot riittäisivät. Onneksi puuttuvia taitoja voi kompensoida sydämellä ja kurinalaisella joukkuetekemisellä.

Pietilä valmentaa ensi kaudella Kouvolan Kouvoja, joka voitti keväällä koripallon SM-kultaa. Hän aikoo hyödyntää Islannin oppeja.

– Emme lähde palkkaamaan kalleimpia ja parhaita pelaajia. Panostamme joukkuetekemiseen ja siihen, että lajiin löytyy sydäntä.

Lue seuraavaksi