Islannin sankarimaalivahti on myös elokuvaohjaaja

Islannin jalkapallomaajoukkue poikkeaa useimmista muista EM-kisajoukkueista siinä, että pelaajat osaavat muutakin kuin pelata jalkapalloa. Maalivahti Hannes Thór Halldórssonin käsialaa on muun muassa Islannin euroviisukappaleen video muutaman vuoden takaa.

Islanti
Islannin jalkapallomaajoukkueen maalivahti Hannes Thór Halldórsson.
Islannin jalkapallomaajoukkueen maalivahti Hannes Thór Halldórsson on ohjannut mainoksia, dokumentteja ja jopa yhden pitkän elokuvan.

Islannin menestyksekäs jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellinen. Kun suurien jalkapallomaiden pelaajat tienaavat miljoonia, on osalla Islannin pelaajista toinen leipätyö.

Muun muassa Islannin joukkueen juhlittu maalivahti Hannes Thór Halldórsson solmi vasta kolmisen vuotta sitten ammattilaissopimuksen. Sitä ennen hän hankki leipänsä ohjaamalla mainoksia ja musiikkivideoita. Hän on myös ohjannut yhden elokuvan.

Vuonna 1984 syntynyt Halldórsson oli nuorena lahjakas jalkapalloharrastaja, mutta lopetti pelaamisen hiihto-onnettomuuteen. Saksalaisen Süddeutsche Zeitungin mukaan hän suuntautui onnettomuuden jälkeen toisen harrastuksensa, elokuvien tekemisen pariin, josta tuli myös myöhemmin ammatti.

Halldórsson on ohjannut mainoksia, dokumentteja ja jopa yhden pitkän elokuvan. Toimintaelokuva jäi pienen piirin iloksi, mutta hänen ohjaamansa musiikkivideot ovat levinneet maailmallekin. Yksi näkyvimmistä töistä on Islannin euroviisukappaleen musiikkivideo vuodelta 2012.

Kuvakaappaus Hannes Thór Halldórssonin ohjaamasta Gréta Salóme & Jónsi -yhtyeen musiikkivideosta .
Kuvakaappaus Hannes Thór Halldórssonin ohjaamasta Gréta Salóme & Jónsi -yhtyeen musiikkivideosta kappaleeseen Never Forget, joka oli Islannin euroviisuedustaja vuonna 2012.YouTube / Eurovision.tv

Ohjaustöiden ohella myös Halldórssonin jalkapalloura lähti nousuun. Hän eteni nopeasti Islannin liigoista maajoukkueeseen. Hannes Thór Halldórsson on pelannut myös Norjassa ja nykyään hänellä on sopimus hollantilaisen seuran kanssa.

Halldórsson lopetti ohjaustyöt islantilaisessa Sagafilm-tuotantoyhtiössä, kun sai ammattilaissopimuksen Norjaan. Entinen työnantaja on kuulemma luvannut ottaa ohjaajan takaisin töihin, kun jalkapalloura tyssää.