1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naivismi

Päivi Kinnusen töissä naivismi kohtaa realismin

Keminmaalaisen Päivi Kinnusen tuorein työ on vasta syntymässä omalle pihalle ja siinä pääosissa ovat taiteilijan lapsenlapset. Maalatuissa töissäkin lapsenomaisuus on läsnä, sillä tyyliään Kinnunen luonnehtii naivismiin taipuvaiseksi.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kissanaisia, enkelihahmoja ja naivistisia muotokuvia on kesän ajan esillä Kemin sisäsataman Aitta Caféssa.

Töiden tekijä on keminmaalainen Päivi Kinnunen. Hänen töitään on voinut aiemmin nähdä esimerkiksi Meri-Lapin kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyissä.

– Ja Kotkassakin on ollut töitä esillä. Siellä huomion puoleensa veti ennen kaikkea nämä kissanaistaulut, Kinnunen esittelee.

– Tuo yksi kissanainen on kiertänyt taidemessuilla ja kuulin sellaisen kommentin messujen pitäjältä, että siitä joko tykätään tai ei tykätä, Kinnunen räjähtää nauramaan.

Hänen tyylinsä todella jakaa mielipiteet.

– Mulle on kerran eräs taidemaalari sanonut, että maalaan naivismin ja realismin välimuotoa, mutta "älä koskaan vaihda sitä".

Mummon mussukat ankka-autossa

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kinnunen on keskittynyt lähinnä ympäristötaiteeseen. Maalattuja töitä on sinä aikana syntynyt vain pari.

Omalle pihalle on parhaillaan syntymässä 130 senttiä pitkä ja melkein metrin korkuinen betoninen veistos.

Kyllä siinä autoista pysähtyivät kysymään, mitä oikein teen.

Päivi Kinnunen

Se on sarjakuvasta tuttu ankka-auto, jota ajaa Kinnusen vanhin lapsenlapsi ja kaksi nuorempaa ovat kyydissä.

– Kun sitä jo viime kesänä pihalla tein, niin kyllä siinä autoista pysähtyivät kysymään, mitä oikein teen, Kinnunen naurahtaa.

Hän kuvaa betonia työlääksi materiaaliksi.

– Olen sitä veitsellä työstänyt ja se on ollut kova projekti, kun betoni vetäytyy aina kasaan. Sitä pitää aina lisätä ja lisätä.

Kinnuselle tärkeät lapsenlapset motivoivat kuitenkin jatkamaan.

– Ajattelin, että sitten kun minua ei enää ole, niin lapset näkevät, että mummo teki tuon, nainen sanoo hellästi hymyillen.