Jyväskylän yliopisto valmistautuu ulkomaisten opiskelijoiden katoon

Jyväskylän yliopisto alkaa ensi vuoden syksystä alkaen periä lukuvuosimaksua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta englanninkieliseen opetukseen tulevilta opiskelijoilta. Ruotsissa ja Tanskassa maksut vähensivät selkeästi ulkomaisten opiskelijoiden määrää.

Jyväskylän yliopisto
Ruusupuisto.
Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän yliopiston lukuvuosimaksut vähentänevät EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrää. Yliopisto alkaa periä lukuvuosimaksuja vuoden 2017 syksystä alkaen. Maksut ovat suuruudeltaan 8000:n ja 12 000:n euron välillä. Hallituksen asettama hintahaarukka ulottuu 16 000 euroon, mutta tiedekunnat eivät ylimpiä hintoja halunneet käyttää.

– Ennakoitavissa on, että hakijoiden määrä putoaa. Ruotissa kesti vuosia ennen kuin päästiin samalle tasolle kuin ennen lukuvuosimaksujen käyttöönottoja. Notkahdukseen täytyy varautua, sanoo Jyväskylän yliopiston kansainvälisten asioiden päällikö Anna Grönlund.

Maksut koskevat opiskelijoita, jotka aloittavat opintonsa 1.8.2017 tai sen jälkeen. Muutos perustuu yliopistolain muutoksen, jonka mukaan maksuja voi periä muilla kuin kotimaisilla kielillä annettavasta opetuksesta.