Kanttarelleja putkahti maasta ennätyksellisen aikaisin Pohjois-Savossa

Yleensä kanttarelleja on päässyt poimimaan heinäkuun puolivälin paikkeilla Pohjois-Savossa, mutta nyt ne ovat ponnistaneet maasta yllättävän aikaisin. Suosittu kanttarelli on myös terveellinen.

kantarelli
Kanttarelli
Mari Karjalainen / Yle

Lämmin ja kostea sää on nostattanut pintaan kanttarelleja ennätyksellisen aikaisin. Tavallisesti kanttarelleja on voinut poimia heinäkuun toisella viikolla Pohjois-Savon alueella.

Pohjois-Savon Sieniseuran asiantuntija Kirsti Eskelinen löysi kesän ensimmäiset kanttarellit sekä punikkitatit maanantaina.

– Täällähän niitä on pienen pieniä ja näin paljon! Tämä on todella aikaista. Vielä en kerää pieniä ja kauniita kanttarelleja, mutta kyllä ne on jo tällä viikolla kerättävissä.

Kanttarelli on hyvin haluttu sieni. Esimerkiksi Kiinassa keltainen herkku luokitellaan Eskelisen mukaan lääkinnälliseksi sieneksi, koska sen sanotaan ehkäisevän muun muassa silmätulehduksia ja hämäränsokeutta.

– Kanttarellissa on todella runsaasti D-vitamiinia, karotenoideja ja kuitua.

Sienet sopivat myös linjoistaan tarkkojen lautaselle.

– Sienien kalorimäärä on pieni. Rasvaa ei ole kuin noin puoli grammaa sadassa grammassa. Se on tosi vähän ja kuitenkin todella runsaasti kivennäis- ja hivenaineita. Sekä A-, B-, C-, ja D-vitamiineja. Ja se on vielä ilmaista, puhdasta lähi- ja luomuruokaa, Eskelinen innostuu.