Toukkia ja astianpesukonelohta – kun iskä kokkaa ennakkoluulottomasti

Kun mies saa yhtäkkiä hoitaakseen koko perheen ruokahuollon, tuloksena ei ole välttämättä makaronia ja kalapuikkoja, vaan eksoottisia kokemuksia. Kun viisikymppinen Ilkka Pirhonen innostui ruuanlaitosta, hän ei ensimmäisen vuoden aikana tehnyt kertaakaan samaa ruokaa.

Kotimaa
Lehtokotiloita kerättynä
Katja Oittinen / Yle

Iskä kokkaa -blogin pitäjä, viisikymppinen Ilkka Pirhonen otti vastuun koko perheen ruuanlaitosta vaimonsa sairastuessa. Vain puoli vuotta joensuulaismiehellä meni perusruokien eli makaronin, makkaran, jauhelihan, riisin ja kalapuikkojen parissa, mutta sitten alkoi tapahtua.

Viimeisimmäksi hän on antanut blogissaan vinkin puhdistettujen jauhopukin toukkien kokkaamisesta.

– Öljyssä friteeratussa toukassa on vähän pähkinäinen maku. Kun tein niitä enemmän ja maustoin, lopputuloksena oli sipsien ja pistaasipähkinöiden risteytys, Pirhonen kertoo.

Hän on kiinnostunut ajatuksesta, että toukissa ja hyönteisissä olisi mahdollisuuksia turvata osa maapallon ruokahuollosta. EU:ssa käydään kovaa keskustelua siitä, voitaisiinko ne hyväksyä elintarvikekäytössä myytäviksi.

Lohta astianpesukoneessa

Ilkka Pirhonen on hyödyntänyt myös kodinkoneita ruuanlaitossa. Hän kertoo, että valkuainen kovettuu jo hieman päälle 40 asteessa ja kalan kypsymiseen riittää noin 60 astetta.

Astianpesukoneessa tehty ruoka on lähellä niin sanottua sous vide -ruuanlaittoa, jossa ruoka kypsytetään matalassa, tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa tyhjiöpakattuna.

Vanhin poikani on tehnyt myös marinoitua sisäfilettä astianpesukoneessa 70-80 asteen lämpötilassa ja hyvä on tullut.

Ilkka Pirhonen

– Kanadalainen mies julkaisi alunperin jo 1980-luvun alkupuolella reseptin, jossa lohta laitetaan paistopussissa astianpesukoneessa. Olen muuttanut reseptiä hieman. Vanhin poikani on tehnyt myös marinoitua sisäfilettä astianpesukoneessa 70-80 asteen lämpötilassa ja hyvä on tullut, Pirhonen sanoo.

Ilkka Pirhonen on laittanut myös lenkkiä kiukaalla muoveineen päivineen. Muovi ei pala eikä makkaraan tartu makua.

Hän kehuu, että ruuanlaitto on hauskaa yhdessäoloa, jossa tyytyväisyys on oleellista.

– Mie valitsin sen, että teen itse omalle elämälleni jotakin ja teen siitä ruuanlaiton osalta hauskan ja mielenkiintoisen. Olen omasta mielestäni onnistunut siinä aika hyvin, Pirhonen sanoo.

Martat: Miksi ihmeessä?

Kun Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen kuulee astianpesukonelohesta, hän ei voi ymmärtää, miksi ruokaa pitäisi laittaa astianpesukoneessa.

– Hakeeko hän energiansäästöä vai mitä? Kalaa voidaan kypsentää höyryssä tai vesihauteessa, mutta en ymmärrä, miksi se laitettaisiin edes tyhjiöpakkauksessa likaisten astioiden sekaan, Kinnunen kysyy.

Hän sanoo, että vaikka tyhjiöpussit ovat täysin ilmatiiviitä, ruuanlaittotapaa ei voi suositella varauksetta.

Aika paljon pitää muuttua, että hyönteisten käyttö ruuaksi yleistyy Suomessa.

Kaino Kinnunen

Hyönteisten ja toukkien hyödyntämiseen hän sen sijaan suhtautuu myönteisesti. Myös Marttaliitossa on kerätty lehtokotiloita. Ne on ensin säilötty laatikkoon, jossa ne ovat tyhjentäneet suolensa, ja sen jälkeen ne on puhdistettu ja valmistettu ruuaksi.

– Juhannuksena tarjouduin tekemään lehtokotiloita lapselleni, mutta hän totesi, että jospa ensin kokeilisin niitä ensin itse, Kinnunen nauraa.

Hän uskoo, että Suomessa on niin paljon kalaa ja metsästyksestä innostuneita ihmisiä, että hyönteisten hyödyntäminen on vielä kaukainen asia.

– Aika paljon pitää muuttua, että hyönteisten käyttö ruuaksi yleistyy Suomessa, mutta suhtaudun ajatukseen myönteisesti, Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja sanoo.