1. yle.fi
  2. Uutiset

Niinistö Venäjän Brexit-ilakoinnista: "Ei ainakaan tänne asti ole kuulunut kuin perussuomalaisten nuorten juhlaa"

Niinistö arvelee Britannian EU-eron nousevan keskustelunaiheeksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin perjantaisella Suomen-vierailulla.

Kotimaan uutiset
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöYle

Presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Britannian ero EU:sta muuttaa oleellisesti Suomen turvallisuustilannetta. Niinistö huomauttaa, että Britannia ei ole tähänkään asti osoittanut erityistä kiinnostusta eurooppalaiseen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan.

En ollenkaan usko, että Suomen turvallisuuspoliittinen selonteko nousisi meidän keskusteluumme.

Sauli Niinistö

– Minun on vaikea nähdä, että se muuttaisi mitenkään olennaisesti meidän turvallisuustilannettamme, Niinistö sanoi Puumalan satamassa tänään tiistaina järjestetyssä toimittajatapaamisessa.

Niinistö huomautti, että on tärkeää seurata, miten EU asemoituu Britannian eron jälkeen. Presidentti muisteli, että Ranskan presidentti François Hollande on sanonut, että hän tulee joka tapauksessa jatkamaan Euroopan turvallisuusyhteistyötä.

Niinistö ei usko, että Britannian lähtö toisi Nato-jäsenyyden lähemmäs Suomea.

– Natossahan vahva Britannia säilyy jäsenenä. Euroopan turvallisuusyhteistyössä on ollut nähtävissä, että Britannia ei ole ollut siihen äärimmäisen innostunut, Niinistö totesi.

Niinistön mielestä Britannian kansanäänestyksen tulos on hyvin vakava viesti, joka osoittaa että EU ei ollutkaan kaikille jäsenmaille ikuinen.

– Ainakin minä luen tuota kansanäänestystä myös tietyllä tavalla protestina ja ehkä sellaisen yleisen tyytymättömyydenkin merkkinä, hän jatkoi.

Brexit noussee keskustelunaiheeksi Putinin kanssa

Niinistöltä kysyttiin, uskooko hän, että Suomen toissaviikolla julkistettuulko- ja turvallisuuspoliittinen selontekonousee keskusteluihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin perjantaisella vierailulla.

Minä luulen, että tämä on anteeksipyyntöä suurempi uutinen

Sauli Niinistö

– En ollenkaan usko, että Suomen turvallisuuspoliittinen selonteko nousisi meidän keskusteluumme.

Britannian kansanäänestyksen tuloksesta sen sijaan varmasti puhutaan, Niinistö pohti.

Niinistöltä kysyttiin myös, mitä hän ajattelee sellaisista puheista, että Kremlissä on iloittu Britannian EU-erosta.

– Ei ainakaan tänne asti ole kuulunut – muuta kuin perussuomalaisten nuorten juhlaa, Niinistö vastasi.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on kertonut perussuomalaisten nuorten iloinneen perjantaina Britannian EU-eron varmistuttua. Tynkkynen on perustanut myös Suomen EU-eroa ajavan kansalaisaloitteen.

Suuri uutinen, joka on jäänyt vähälle huomiolle

Niinistö nosti esiin myös omasta mielestään suuren uutisen, joka on jäänyt pienelle huomiolle. Kremlin tiedottaja kertoi eilen Turkin presidentin pahoitelleen venäläiskoneen alas ampumista viime vuoden marraskussa.

– Minä luulen, että tämä on anteeksipyyntöä suurempi uutinen. Tulemme näkemään, mitä näiden maiden lähentyminen tuo tullessaan, presidentti sanoi.

Turkin ja Venäjän suhteet kiristyivät viime vuoden lopulla Turkin ammuttua alas venäläiskoneen Syyrian rajan tuntumassa. Niinistö sanoi tulkitsevansa anteeksipyyntöä niin, että maiden välillä on nyt tapahtumassa liennytystä.

Lue seuraavaksi