Taantuma ei näy tivolin kassassa – Lapissa tullaan matkojenkin takaa

Suomen Tivoli kiertää tänäkin kesänä uskollisesti Lappia. Pohjoisessa arvostetaan edelleen tivolilaitteissa hurvittelua ja kävijöitä saapuu pitkienkin matkojen päästä pitämään hauskaa.

ilmiöt
Suomen Tivoli, Ounaspaviljonki, Rovaniemi
Suomen Tivolin maailmanpyörä näkyy kilometrien päähän.Antti Mikkola / Yle

Tänäkin vuonna Rovaniemen Ounaspaviljongille pystytetty Suomen Tivoli avasi ovensa totutusti juhannusaattona. Tivoli on vieraillut Rovaniemellä juhannuksen aikaan jo yli 40 vuotta.

– Olemme jossain vaiheessa opettaneet asiakkaille, että juhannuksena tivoli on täällä, niin eihän tätä voi jättää väliin kertakaikkiaan. Toisekseen tämä Ounaspaviljongin ranta on aivan ihana paikka. Tässä on todella kaunista, Suomen Tivolin toimitusjohtaja Lulu Sariola hymyilee katsellen maailmanpyörästä avautuvaa maisemaa.

Lulu Sariola, Suomen Tivoli, Ounaspaviljonki, Rovaniemi
Lulu Sariola, Suomen Tivolin toimitusjohtaja.Antti Mikkola / Yle

Suomen Tivolin vierailupaikat ovat vakiintuneet vuosien varrella. Osa Lapin pysähdyspaikoista on jäänyt pois tivolin kasvaessa, sillä raskaiden laitteiden rakennustyöt kestävät kauan ja tivolin liikuttaminen paikasta toiseen on kallista.

Sariolan mukaan Suomen Tivolin suosio on pysynyt tasaisena.

– Vaikka talous on ollut taantumassa, ei meidän toiminnassa ole näkynyt suurta taantumaa. Ihmiset kyllä kovasti arvostaa meidän tuomaa palvelua varsinkin täällä pohjoisessa.

Laitteet houkuttelevat hurvittelemaan kauempaakin

Rovaniemellä tivolikävijöitä riittää etenkin poutaisella ja aurinkoisella säällä ja kaupungin väkilukuun nähden asiakkaita on mainiosti. Välillä tivoliin saavutaan pohjoisesta bussilasteittain.

Matti Kuusela saapui Ounaspaviljongille Sodankylästä.

– Tämä on vähän tällainen jokavuotinen homma että tullaan käymään. Täällä on paljon ihmisiä ja mukavaa tällainen komea päivä viettää ulkona laitteiden hulinassa.

Suomen Tivoli, Ounaspaviljonki, Rovaniemi
Suomen Tivoli viihtyy Rovaniemen Ounaspaviljongilla reilut kaksi viikkoa.Antti Mikkola / Yle

Laitteista suosituin on edelleen maailmanpyörä, josta koko perhe pääsee yhdessä ihastelemaan maisemia. Tämän hetken uutuus on vuosi sitten hankittu Spider, joka oli tivolille iso investointi.

Peppi Kokko halusi tivoliin kaverinsa kanssa käymään laitteissa. Samoissa kestosuosikeissa on tullut käytyä aiempina vuosina jo monta kertaa.

– Twisterissä, musiikkilaitteessa ja vuoristoradassa, hän luettelee tuttuja laitteita, joissa aikoo käydä.

Rovaniemellä Suomen Tivoli viipyy vielä lähes kaksi viikkoa, jonka jälkeen se jatkaa matkaansa Tornioon ja Kemiin.