Skanska ei rakenna toriparkkia Joensuuhun – ikuisuushankkeen aika loppumassa

Hiekka on valunut vähiin noin 20 vuotta Joensuuhun puuhatun toriparkin tiimalasissa. Viimeisin, kaksi vuotta kestänyt yritys saada hanke rakenteille kaatui tiistaina, kun rakennusyhtiö Skanska ja Joensuun kaupunki ilmoittivat, että ne eivät jatka kesäkuun lopussa päättyvää aiesopimusta.

Kotimaa
Joensuun autio tori kesäkuun kylmässä sateessa.
Jouki Väinämö / Yle

Rakennusyhtiö Skanska Oy vetäytyy Joensuun toriparkin rakentamisesta.

Skanska ja Joensuun kaupunki ilmoittivat tiistaina, että osapuolet eivät jatka aiesopimustaan Joensuun toriparkkihankkeen kehittämisestä. Keväällä 2014 solmitun aiesopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 30.6.2016.

Skanska Talonrakennuksen aluejohtaja Petri Laukkanen kertoo, että yhtiö on laittanut kahden vuoden aikana suunnitteluun ja taustaselvityksiin paljon aikaa ja vaivaa.

Taloudellinen yhtälö ei toiminut

Laukkasen mukaan hankkeen taloudellista yhtälöä ei yrityksistä huolimatta saatu toimivaksi.

– Kyllä siinä paljon töitä tehtiin, mutta palkkio jäi saamatta. Ei löydetty sellaista ratkaisua, että olisi saatu järkevillä ehdoilla hanketta liikkeelle, Petri Laukkanen kertoo.

Kyllä siinä paljon töitä tehtiin, mutta palkkio jäi saamatta.

Petri Laukkanen

Viimeksi kaavailtiin joko hieman yli 300 tai yli 400 auton toriparkkia. Laukkasen mukaan isomman eli 400 paikan torinaluspysäköinnin alustavaksi hinnaksi arvioitiin noin 35 000 euroa/autopaikka.

Loppumetreillä Skanska neuvotteli enää yhden ison sijoittajan kanssa. Investoinnin hinta ja sille asetetut tuottovaatimukset eivät kohdanneet toisiaan. Harmittaako?

– Totta kai se vähän aina harmittaa, kun asian eteen on paljon töitä tehty, aluejohtaja Petri Laukkanen myöntää.

Kauppahallille tulee lähtö

Joensuun kaupunki päättää jatkotoimista kesälomien jälkeen. Kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiaisen mukaan toriparkkia ei ole vielä lopullisesti haudattu. Hanketta voidaan viedä eteenpäin muiden toimijoiden kanssa tai sen lähtökohtia voidaan muuttaa.

Vartiaisen mukaan fakta kuitenkin on, että aika on nyt vähissä.

– Onhan se mahdollista, että Skanskan kanssa neuvotellut investoija lähestyy suoraan kaupunkia. Asia on sen tyyppinen, että ei voi pitkään enää odottaa.

Kävi miten kävi, niin kauppahalli puretaan.

Juha-Pekka Vartiainen

Kello raksuttaa nopeaan tahtiin siksi, että Joensuun kaupungin on aloitettava ankean torin pintaremontti lähiaikoina. Sitä on suunniteltu vuosille 2017-2018. Lisäksi nykyinen kauppahalli puretaan. Kaupunki on pistänyt purkulupahakemuksen vireille.

– Kävi miten kävi, niin kauppahalli puretaan, kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen sanoo.

Toriparkkia on puuhattu Joensuuhun noin 20 vuotta.