1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin suosii turvallista teknologiaa ja pitää jäätelöstä – Tiedätkö nämä 10 seikkaa Vladimirista?

Vladimir Putin on johtanut Venäjää presidenttinä ja pääministerinä melkein kaksi vuosikymmentä, mutta mitä hänestä tiedetään ihmisenä? Putin vierailee perjantaina Naantalin Kultarannassa.

Ulkomaat
Vladimir Putin kalastaa Tuvan tasavallassa.
Vladimir Putin kalastaa Tuvan tasavallassa.Dmitry Astakhov / EPA

1. Putin pitää jäätelöstä

Putin on kertonut suosivansa terveellistä ruokaa (siirryt toiseen palveluun), kuten vihanneksia. Aamuisin hän syö muun muassa puuroa. Putin pitää myös lampaanlihasta ja kalasta. Putin sanoo, ettei ole makean perään, mutta jäätelöstä hän pitää.

Putin syö jäätelöä
Putin syö jäätelöä kesäkuisella vierailullaan Nižni Tagilissa järjestetyssä asenäyttelyssä.Reuters / EPA

Ruokatoimittaja Anja von Bremzen kertoo, että jäätelöstä pitävät neuvostosukupolven ihmiset ylipäätäänkin. Me kaikki söimme sitä talvella, vaikka vanhempamme yrittivät sen pakkasen takia kieltää, sanoo von Bremzen brittilehti The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun)lainaamana.

2. Palkka kymppitonnin kuussa – Omaisuuden määrää arvuutellaan

Putin ilmoitti viime vuonna (siirryt toiseen palveluun)tuloikseen 8,9 miljoonaa ruplaa eli noin 125 000 euroa.

Putin kertoi myös omistavansa 1 500 neliötä maata, 77 neliön asunnon ja autotallin. Hänen käytössään on viran puolesta myös valtion omistama asunto.

Putin sanoi omistavansa kolme ajoneuvoa: neuvostoaikaisen Volga GAZ-21:n (siirryt toiseen palveluun), Lada Nivan ja venetrailerin.

Putinin todellisen omaisuuden arvon (siirryt toiseen palveluun) on väitetty olevan kymmeniä miljardeja euroja ja häntä on syytetty korruptiosta. Putinia on jopa väitetty maailman rikkaimmaksi mieheksi.

Kreml on kiistänyt väitteet perättöminä.

Väitteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Putin omistaisi muun muassa lähes miljardin euron arvoisen palatsin Mustanmeren rannikolla, sijoituksia energiasektorilla ja kymmenien miljoonien eurojen arvoisen huviveneen.

3. Strategiset mitat 170 senttiä ja 70 kiloa

Putin on 170 cm pitkä (siirryt toiseen palveluun) ja hänen painonsa on kerrottu (siirryt toiseen palveluun) olevan 70–79 kiloa.

4. Mustan vyön judoka julkaisi opetusvideon

Putin on tullut tunnetuksi urheiluharrastuksistaan ja siitä, että kuntoilu kuuluu hänen päivittäiseen ohjelmaansa.

Putin on harrastanut judoa 11-vuotiaasta asti, ja hänellä on judossa musta vyö. Putin on myös Euroopan judoliiton (siirryt toiseen palveluun) ja kansainvälisen judoliiton kunniapuheenjohtaja (siirryt toiseen palveluun).

Putin julkaisi vuonna 2008 opetusvideon judosta, Opi judoa Vladimir Putinin kanssa. (siirryt toiseen palveluun)

Putin judoharjoituksissa
Putin Venäjän judomaajoukkueen harjoituksissa Sotšissa tammikuussa.Aleksei Nikolski /Sputnik / EPA

Putinin harrastuksiin kuuluvat myös useat muut urheilulajit kuten jääkiekko, laskettelu ja uinti.

Putin näyttäytyy mielellään kameralle urheilemassa tai tekemässä muutoin miehisyyttään korostavia tempauksia kuten lentämässä kurkiauran kanssa, ajamassa formula-autoa, kalastamassa tai ratsastamassa. Ja usein ilman paitaa.

Putinista on julkaistu myös muun muassa video, (siirryt toiseen palveluun) jossa hän treenaa punttisalilla Dmitri Medvedevin kanssa.

Vladimir Putin osallistui Toivon lento -tapahtumaan, jonka tarkoituksena on suojella erittäin uhanalaista kurkilajia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin lensi ohjaajan kanssa ultrakevyttä lennokkia, jonka avulla autettiin nuoria kurkia muuttomatkan alkuun.

5. Intohimona kellot

Putinin kerrotaan olevan innostunut rannekelloista, (siirryt toiseen palveluun) joita hän on sekä keräillyt että antanut lahjaksi.

Vuonna 2012 venäläinen oppositioryhmä Solidaarisuus väitti, (siirryt toiseen palveluun) että Putinin kellokokoelman arvo olisi kuusi kertaa hänen vuosipalkkansa verran ja että kokoelman helmi maksaa noin 450 000 euroa. Oppositio myös kyseli, miten Putinilla on varaa näin kalliisiin kelloihin.

Putinin on kerrottu myös lahjoittaneen kellojaan (siirryt toiseen palveluun) tavallisille ihmisille vieraillessaan eri puolilla Venäjää, muun muassa paimenen pojalle Tuvassa.

6. Suosikkirunoilija Omar Khaijam

Putin lukee mielellään historiaa ja politiikkaa käsitteleviä kirjoja (siirryt toiseen palveluun).

Putinin suosikkifilosofi on Ivan Ijin, (siirryt toiseen palveluun) jota hän toisinaan siteeraa puheissaan.

Putinin suosikkirunoilija on Omar Khaijam (siirryt toiseen palveluun), 1000–1100-luvuilla elänyt persialainen runoilija. Putinin suosikkirunot on koottu kirjaksi.

7. Putin pitää eläimistä

Punavalkoiseen ulkoilupukuun pukeutunut Putin leikkii kahden koiran kanssa lumisessa metsässä.
Putin ja hänen koiransa Buffy (oikealla) ja Jume huhtikuussa 2013.Aleksei Družinin / Ria Novosti / EPA

Putin viihtyy eläinten kanssa, ja hänellä itsellään on koiria.

Putinin kerrotaan myös nauttivan helikopteriajeluista tundran yllä ihailemassa luontoa sekä etsimässä tiikereitä ja karhuja.

Putin myös kuvauttaa itseään mielellään mitä erilaisimpien eläinten kanssa, jääkarhusta delfiineihin.

8. Huhuja suhteesta

Putin meni vuonna 1983 naimisiin lentoemäntä Ljudmila Šrekbnevan kanssa, ja he saivat kaksi tytärtä, Marian ja Jekaterinan eli Mashan ja Katjan.

Vuonna 2013 pari ilmoitti eroavansa. Putinin naissuhteista on liikkunut vain vahvistamattomia huhuja.

Putinilla on väitetty olevan suhde entisen rytmisen kilpavoimistelijan, myös kansanedustajana toimineen Alina Kabajevan kanssa. Huhuja on liikkunut myös siitä, että pariskunta olisi saanut yhteisen lapsen.

Alina Kabajeva seisoo penkin edessä Venäjän parlamentin alahuoneen istuntosalissa. Kädessä hänellä on kännykkä, tabletti ja papereita.
Alina Kabajeva duumassa huhtikuussa 2011.Sergei Ilnitski / EPA

Parlamentissa Venäjän tv-kanavat ovat usein poimineet Kabajevan kuviin muihin edustajiin verrattuna.

Putin ei kuitenkaan ole halunnut julkisuudessa kertoa, (siirryt toiseen palveluun)onko hänellä naisystävä.

Myöskään tyttäriään Putin ei ole tuonut julkisuuteen, ja heistä tiedetään vähän. Tytöt syntyivät Dresdenissä Itä-Saksassa, kun Putin työskenteli maassa Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n agenttina.

Tytöt kävivät Moskovan saksalaista koulua ennen kuin Putinista tuli pääministeri vuonna 1999.

Läntisten tiedotusvälineiden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 31-vuotias Maria on opiskellut biologiaa Pietarissa ja lääketiedettä Moskovassa. Hänen kerrotaan työskentelevän biolääketieteen parissa ja olevan naimisissa hollantilaisen liikemiehen kanssa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan pari olisi asunut jonkin aikaa Hollannissa. Putin on kuitenkin sanonut, että hänen molemmat tyttärensä asuvat Moskovassa.

Toinen tytär Jekaterina on 29-vuotias. Hänen on väitetty työskentelevän Moskovan yliopistossa ja olevan myös kilpatason tanssija akrobaattisessa rock 'n' rollissa.

9. Berlusconin perhetuttu

Putin ja Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi (siirryt toiseen palveluun)ovat ystäviä.

Putin ja Berlusconi halaavat.
Putin ja Berlusconi tapasivat lentokentällä Roomassa kesäkuussa 2015.Telenews / EPA

The Moscow Timesin mukaan suhde lujittui kesällä 2002, kun Putinin tuolloin teini-ikäiset tyttäret viettivät kesän Berlusconin kesäasunnolla Porto Rotondossa.

Seuraavana vuonna Berlusconit saivat vieraakseen koko Putinin perheen.

Putinin ja Berlusconin on kerrottu olleen hyvin läheisiä, ja se on välittynyt myös julkisuudessa olleista kuvista.

Berlusconi vieraili viime vuonna Putinin kanssa Krimillä (siirryt toiseen palveluun), vaikka Venäjän Krimin valtaus on kiristänyt idän ja lännen suhteita.

10. Putin herää ja työskentelee myöhään

Putinin kerrotaan heräävän aamuisin myöhään, ja syövän ensimmäisen kerran puolenpäivän aikaan.

Aamiaiseen kuuluu muun muassa viiriäisenmunia, raejuustoa ja tuoremehua, kertoo Newsweekin julkaisemassa artikkelissa Ben Judah (siirryt toiseen palveluun). Hän haastatteli kolmen vuoden ajan kirjaansa varten Putinia lähellä olevia ihmisiä.

Aamiaisen jälkeen Putin menee uimaan, koska viihtyy yksin vedessä. Seuraavana ovat vuorossa kuntosali sekä kuuma ja kylmä kylpy, Judah sanoo. Toisinaan Putin lukee ennen kuin aloittaa presidentilliset tehtävänsä.

Putin seisoo huoneessa, jossa on Venäjän ja Etelä-Ossetian liput, kaksi nojatuolia ja takka.
Putin odottaa Etelä-Ossetian johtajaa virka-asunnossaan Moskovan lähellä. Maksim Šemetov / EPA

Alkuiltapäivästä on vuorossa raporttien sekä kotimaisten ja ulkomaisten lehtien luku, mikä yleensä tapahtuu Putinin tukevan puisen kirjoituspöydän ääressä. Hänen toimistossaan ei ole digitaalisia näyttöjä, vaan presidentti suosii turvallista teknologiaa: paperisia asiakirjoja ja lankapuhelimia. Internetiä Putinin kerrotaan käyttävän harvoin.

Päivä jatkuu erilaisilla sovituilla tapaamisilla. Judahin mukaan Putin tekee paljon töitä ja työskentelee myöhään.

Lue seuraavaksi